Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de de juny del 2011 | 19:48
Crònica · País Valencià

Una investidura eterna

És gairebé impossible que Francisco Camps torne a resultar investit president de la Generalitat Valenciana.

València · La de dijous fou el seu tercer i darrer debat d'aquest tipus, conscient com és que, si no és pels problemes judicials en què és immergit, serà pel cansament i per la higiene de renovar les cares al capdavant del PPCV; el 2015, si no molt abans, abandonarà la presidència. Per una cosa o per l'altra, Camps va sotmetre's aquesta setmana a una sessió d'investidura llarga, eterna, que no vol per cap dels seus companys de partit. Per això ha ideat una fórmula perquè, qui vinga després, no haja de passar tanta estona a l'hemicicle abans no siga proclamat oficialment president valencià. I la fórmula no és cap altra que modificar la llei electoral valenciana, per bé que prèviament caldria fins i tot retocar la Constitució...

I és que Camps no pretén obrir el meló de la llei electoral (un dels més polèmics que hi ha) per facilitar l'accés als grups que fins ara han tingut més dificultats d'entrar a l'hemicicle, sinó tot al contrari. No vol que hi haja fins tres grups progressistes a la cambra, i també té por que Unión Progreso y Democracia (UPyD), el partit de Rosa Díez, puga ultrapassar el 5% i convertir-se en una amenaça per a les majories absolutíssimes del PPCV. Per això va presentar al debat d'investidura una proposta revolucionària, però precisament poc respectuosa amb les demandes que el moviment 15M està fent a les places del país.

Perquè Camps anhela un sistema electoral uninominal, pel qual hi hauria 99 circumscripcions electorals cadascuna de les quals escolliria un diputat a les Corts. Com és lògic, el PP tindria majoria encara més absoluta de membres a l'hemicicle, mentre la resta, si en deixaren cap, caurien gairebé tots del costat socialista. Segons ell, és un sistema ja vigent a països d'una llarga tradició democràtica. A parer dels grups minoritaris, Compromís i Esquerra Unida, és el que hi ha a Sierra Leone.
A la vesprada es feia públic que el TSJPV confirmava que investigarà la cúpula del PPCV per presumpte finançament il·legal
Serà difícil que la proposta tire endavant, atès que necessita el suport de dues terceres parts de les Corts (un mínim de 66 diputats) i el PP 'tan sols' en té 55... I, sobretot, perquè això requeriria una modificació constitucional que ara com ara sembla complexa. Al rerefons no hi ha sinó l'interès de Camps d'estalviar-se una sessió tan incòmoda com la de dijous passat, i les que encara li queden. Ell havia somiat una legislatura plàcida, amb una majoria ampla que l'exculpara d'allò que els jutges no l'exoneraran i que únicament comptara un grup a l'oposició, el socialista. Els resultats dels comicis del 22 de maig, però, han dibuixat un escenari ben oposat, amb dos grups per damunt del 6% que no pensen posar-li-ho gens fàcil.

Més enllà d'aquesta oferta, Camps n'hi va llançar d'altres. La més destacada, la del plurilingüisme a l'ensenyament públic i concertat, que equivaldria a la mort de les línies en valencià que alhora es vanta d'haver multiplicat. A més, el cap del Consell va aprofitar l'avinentesa per comunicar a ses senyories que a partir d'aquesta legislatura els valencians podran escollir quin metge els atén. Una llibertat d'elecció que no hi haurà a l'educació, sembla.

Eufòric pels resultats electorals i molt punyent amb els tres grups de l'oposició, Camps va viure una jornada intensa però contradictòria... La vespra, havia liquidat per sempre més el zaplanisme, en haver aconseguit, amb la mediació de la direcció estatal del PP, que José Joaquín Ripoll no repetesca al capdavant de la Diputació d'Alacant, cosa que també el deixa en una situació complicadíssima per tal de continuar a la presidència del PP provincial.

Però no tot podien ser bones notícies, a casa de l'imputat Camps. A la vesprada es feia públic que el Tribunal Superior de Justícia valencià confirmava que investigarà la cúpula del PPCV per presumpte finançament il·legal de la formació a través de les filials corruptes de la trama 'Gürtel'. Una paraula alemanya que està fent la vida impossible a un Camps que ni tan sols no pot gaudir quan mata (políticament) el seu enemic més íntim del partit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Política catalana
El moment de les persones
Crònica · Tecnologia i país
Catalunya, EEUU i vot electrònic
Notícia ·
L'ANC fa una crida a omplir d'estelades els camps i estadis catalans
Crònica · País Valencià
Una broma molt seriosa
Notícia · País Valencià
Camps amb una porra a la mà
Crònica · País Valencià
Bomba Camps
Notícia ·
El jurat popular ja delibera sobre les acusacions a Camps i Costa en el 'cas dels vestits'
Crònica · País Valencià
El veredicte
Crònica · País Valencià
El circ que no acaba mai
Crònica · País Valencià
Targeta groga
Indica publicitat