Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 24 de de febrer del 2012 | 19:51
Crònica

Per dignitat nacional: acord CiU-ERC

Catalunya i les nostres institucions nacionals no poden perdre la dignitat i acceptar el xantatge constant que el nacionalisme espanyol del PP exerceix sobre CiU, perquè això debilita la federació, però també el país i les seves institucions.

Junqueras-Pujol

Barcelona · Ara ja no ens venem per un plat de llenties o per l'anomenat "peix al cove", sinó que ho fem per poder pagar la nòmina de final de mes. Això es podria entendre en una altra situació, però quan patim l'espoli més brutal i estem sota l'intent d'assimilació nacional més devastador, no ens ho podem permetre. L'estat coneix la nostra situació, i tenint-nos agafats pel coll i la butxaca sap que les aspiracions sobiranistes i la marxa cap a la independència són una entelèquia, perquè creuen que no serem capaços d'anar més enllà de l'habitual manifestació cada un o dos anys.

Cal que, si realment volem anar cap a la independència, siguem capaços de canviar de xip. Estem massa acostumats a la dependència i fer el canvi de mentalitat requereix fermesa i valentia. I, per descomptat, una classe dirigent, no només la política, que sigui capaç d'arriscar-se per tal d'aconseguir sortir del sot en què ens ha col·locat l'estat.

CiU i el president Mas no poden continuar depenent del nacionalisme espanyol del PP, i han de trobar una alternativa política que els doni una gran majoria que permeti crear les condicions d'un enfrontament amb l'estat i que aquest s'adoni que ja no farem una manifestació o dues, sinó que arribarem a l'enfrontament institucional, i que portarem el pleit fins a les institucions internacionals, si és necessari.

Catalunya està en crisi, com tot Europa, però podria afrontar la crisi amb la mateixa tranquil·litat que ho fa Euskadi o Navarra, i això obliga a crear una nova majoria. Per això és important el pacte fiscal, però quin pacte fiscal? Estem preparats pel que passarà? Ens conformarem amb una "pastanaga" o anirem fins al final?

A CiU hi ha nous dirigents, sense assignatures pendents o rancúnies amb ERC, i en els republicans hi ha una nova direcció: Junqueras, Rovira, Bosch, que sense perdre els orígens, la identitat, estan disposats a pactar. Però també coneixen la història i saben que CiU, diverses vegades, en les darreres dècades, els ha utilitzat i quan podien fer el pacte plegats, se'ls ha despreciat. Tot i que cal reconèixer que CiU va pagar un alt preu a aquests desprecis, quedant dues legislatures a l'oposició. És per això que és important que la nova direcció de CDC, que sortirà després del Congrés de març, i la nova direcció republicana, s'entenguin i pactin, perquè només aquestes formacions poden bastir un pol sobiranista, canviant el xip i pensant que la independència vol dir la construcció de l'estat, que és el que no hem fet mai.

CiU i ERC tenen doncs la responsabilitat històrica de ser còmplices del procés d'independència, però hauran de fer el possible per arrossegar-hi una bona part de les bases del PSC i ICV i entendre que davant seu tenen un estat disposat a fer fracassar el procés d'emancipació nacional.

Si CiU i ERC no arriben a aquest acord, els catalans ja ens podem anar oblidant de les nostres aspiracions d'independència nacional. El nacionalisme espanyol seguirà enfortint-se i enfotent-se de la nostra reivindicació.

El que no pot perdre Catalunya és la seva dignitat nacional, tot agenollant-se davant de la metròpoli, dia sí dia també, mani qui mani, i la seva responsabilitat de pensar que més enllà de Catalunya hi ha la resta de la nació, que està en una situació d'assimilació nacional insostenible, i que ens necessiten.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat