El Diari Oficial de la Generalitat va publicant cada dia, a velocitat de creuer, els nomenaments del nou Govern. Artur Mas, que no ha pogut atendre alguns dels seus compromisos com ara la supressió immediata de la limitació de vuitanta quilòmetres per hora a l'àrea de Barcelona o la creació d'una conselleria específica per les universitats i la recerca, sí que està complint la previsió de la rebaixa d'alts càrrecs. Una mesura que, si bé té caràcter exemplar, té un impacte econòmic petit. De fet, el dimarts el president no la va situar més enllà dels tres milions d'euros. Entre consellers, secretaris generals i sectorials i directors generals s'han reduït una quarantena d'alts càrrecs. Altres, com la secretaria de Comunicació, no han desaparegut formalment però per ara tampoc està previst que es cobreixin.
En certs entorns polítics, també de CiU, hi ha aquests dies certa preocupació pel fet que Mas hagi rebaixat de nivell algunes secretaries generals que són estratègiques en matèria de construcció nacional. s el cas de Política Lingüística, Immigració o Joventut, que es quedaran només en simples direccions generals. Això els treu una capacitat d'intervenció política, fixació de prioritats i execució notable. Els seus titulars no podran, per exemple, nombrar directors generals ni dotar-se d'un equip que li permeti fer més visible i eficaç la seva tasca. La reducció d'alts càrrecs ha estat també implacable per aquests àmbits, que han perdut rang polític. El mateix ha passat amb Exteriors. Mas havia promès que, si la situació econòmica ho permetia, crearia una conselleria dedicada a les relacions exteriors.
Es dóna, a més, la circumstància que en algun cas CiU també ha incomplert les seves promeses electorals. s singular el cas de joventut. L'any 2006 CiU va criticar que no esdevingués directament una conselleria i, encara més, que per satisfer la lògica interna d'ERC, la secretaria general quedés ubicada a la conselleria d'Acció Social i Ciutadania i no a la de Presidència. La federació entenia que aquestes polítiques havien de ser transversals i assegurar-se la interlocució i actuació amb tots els departaments del Govern. Ara ni tant sols això perquè les polítiques de joventut, que gestionarà el sobiranista Toni Reig, seran una direcció general.
La legislatura només acaba de començar i temps hi haurà per rectificar el rumb, però una nació sense estat com la catalana difícilment es pot permetre que assumptes com les Telecomunicacions, la Política Lingüística o Exteriors, temes clau per bastir estructures d'estat, quedin degradats dins el seu Govern.