Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de d'octubre del 2012 | 17:03
Crònica · Política catalana

CiU espera la destralada espanyola

Ofensiva en tota regla. El govern espanyol, lluny d'optar per seduir els catalans amb pactes i concessions dels que després sempre troba excuses per no complir, ha apostat per la línia dura en la rèplica a les aspiracions catalanes, que passen per l'estat propi.

Per això aquests dies tot s'hi val. Des del devessall de declaracions de Mariano Rajoy i els seus ministres contra el procés per l'estat propi fins a l'ofensiva mediàtica, encapçalada en aquest cas pel diari El Mundo, contra les institucions catalanes. El cas de l'últim Barça-Madrid i les crítiques al club per haver permès que els seus socis s'expressin ha estat paradigmàtic.

Al Govern i a CiU ja es preparen perquè l'ofensiva vagi a més. I tenen clar que si casos de corrupció que estan oberts i que esquitxen directament a la federació, com ara el de les ITV o el cas Palau, culparan directament una ofensiva de l'estat contra les propostes sobiranistes de Mas. El viatge al sobiranisme pot servir a Mas i a CiU per passar davant l'opinió pública pàgina d'aquests assumptes espinosos i que al seu dia algú va resoldre molt malament a CDC. La relació amb el sector negocis ha permès a Convergència fer la travessa del desert però ara pot sortir més cara del previst.
A CiU volen majoria absoluta i el que passi després està condicionat a això
El gran dubte és com es comportaran els poders de l'estat. Si faran o no el joc a les pressions que rebran per desprestigiar la causa i perjudicar les expectatives electorals d'Artur Mas, que condiciona obrir el procés, i per tant una consulta sobiranista que desbordaria la legalitat espanyola, a una gran majoria (eufemisme de majoria absoluta).

Hi ha la convicció que els serà fàcil posar al seu servei l'aparell de l'estat i que els efectius que Catalunya té per contrarestrar-ho a nivell d'intel·ligència o protecció de dades són febles i escassos. És allò de les estructures d'estat. Se n'han fet poques i, durant aquesta legislatura, se n'han destruït a més algunes pels pactes amb el PP i les retallades, que resten coherència a la deriva final de Mas.

L'objectiu és però ara electoral. A CiU volen majoria absoluta i el que passi després està condicionat a això, però també són conscients que un resultat regular de la federació i un excel·lent resultat de l'independentisme que passa per ERC els farà difícil no fer passos i seguir gestionant com si res l'estatu quo autonòmic. S'hi posin com s'hi posin a Madrid.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat