Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de febrer del 2013 | 16:55
Crònica · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

Democràcia i autodeterminació

Hi ha dos arguments que sostenen l'autodeterminació: el principi democràtic i el principi de sobirania. D'aquest en parlarem més endavant. El primer es desenrotllat pel socialisme democràtic, el liberalisme i el republicanisme ciutadà. Tots ells retenen la imatge de la polis grega on la consulta o el referèndum és la forma més genuïna del poder.

Les consultes són necessàries i el poder s'hi ha de sotmetre. Del principi democràtic deriven les eleccions o el referèndum de l'estatut. La democràcia és el joc de les majories i les comunitats decideixen totes les qüestions a partir del joc net i les regles neutres. El sistema hauria d'acceptar que l'autodeterminació és un mandat electoral. No hauria d'estranyar que el govern s'hi esmerci i tothom hauria de treballar per la màxima participació, com en les grans ocasions. Ningú no ho hauria d'impedir, perquè és propi de països respectuosos el preguntar a la ciutadania. Aleshores, la democràcia protegiria l'autodeterminació. 

Tanmateix, en totes les democràcies el principi democràtic limita amb un altre principi que modela les circumstàncies. Es tracta del principi de legalitat. Aquest principi regula el principi democràtic establint-ne "les condicions". De manera que entre els dos principis s'estableix una rivalitat de "preeminència" causa de múltiples interpretacions legals.
El PSC exigeix una cosa estranya: l'estat espanyol no és la Gran Bretanya i no vol respectar el procés democràtic"
El PSC en base al principi de legalitat, exigeix que l'autodeterminació s'adeqüi a la constitució. Una exigència estranya, amb dues conseqüències: l'estat espanyol no és la Gran Bretanya i no vol respectar el procés democràtic. Amb la qual cosa i encara que no ho pretengui, el PSC vulnera el catalanisme i converteix la sobirania catalana en una "sobirania compartida" amb l'estat espanyol. La segona conseqüència és que aquesta "petició de permís" ens aboca a un cul de sac, perquè la constitució no accepta l'autodeterminació i això no és esmenable fàcilment.

Com el PSC, l'estat espanyol fonamenta la seva de política internacional contra el procés d'autodeterminació català, en la manca de legalitat. Legalment, Europa ens pot considerar un "afer intern" i demandar-nos el plàcet espanyol, perquè és així con funciona la lògica dels estats democràtics. Tot plegat ens precipita a la burocràcia, als procediments i a la disciplina. Els buròcrates ignoren la realitat (i imposen l'autoritarisme).

Aleshores, o bé la legalitat vulnera la democràcia o aquesta a aquella. El principi democràtic pot ser útil i fonamentar l'autodeterminació d'una manera efectiva, únicament si l'alliberem del principi de legalitat o bé si subordinem aquest al primer. En conseqüència, és necessari que Europa consideri el procés d'autodeterminació català un afer polític, més que una qüestió jurídica.
Haurem de ser molt vehements i molt unànimes. Els reptes són així. Pitjor ho tenien els almogàvers i van vèncer"
Tanmateix fer prevaldre la política és solament el primer pas. La política són els principis, els valors i la doctrina, però també els interessos i les complicitats. És fa difícil pensar que la vella Europa bategui per les qüestions democràtiques dels catalans, perquè de fet, no tenim el "conflicte" enquistat i no fa ni cinc anys proposàvem la fraternitat ibèrica. En canvi, la diplomàcia espanyola està ramificada en els despatxos infiltrant els seus arguments.

Si no volem que el principi democràtic es dissolgui en les cancelleries, enfangat pels procediments, haurem de ser molt vehements i molt unànimes per a fer valer l'autodeterminació. Haurem de fer molta pedagogia i carregar-nos de raons. Els reptes són així. Pitjor ho tenien els almogàvers i van vèncer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat