Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de novembre del 2014 | 17:09
Crònica · Política catalana

Gràcies als més de 40.000 voluntaris; ara el full de ruta del CATN

Els 2.305.290 vots del diumenge fan quasi irreversible el procés cap a la independència. Aquest gran èxit es deu, sobretot, a les desenes de milers de voluntaris de la campanya "Ara és l'hora" que han encomanat el seu entusiasme a milions de conciutadans.

És just i necessari donar-los-hi les més sentides gràcies. En un estudi de resultats electorals de "La Vanguardia" Carles Castro situava la xifra del punt de no-retorn en 2.500.000 de vots per la independència, el 40% del cens.

Hi ha faltat poc i és perfectament a l'abast arribar-hi en un futur referèndum vinculant encara que la participació arribi al nivell del d'Escòcia. A partir d'ara i fins l'assoliment de la independència el gran repte és mantenir la unitat de les entitats, de les institucions i dels partits polítics que ha fet possible el triomf esclatant d'aquest diumenge al voltant d'una agenda que ens ha de portar a la independència.

Els milions de votants i les desenes de milers de voluntaris no podem tolerar que es repeteixin les desavinences que van esclatar amb la suspensió de la consulta pel Tribunal Constitucional espanyol. Tenim un calendari que ha de ser compartit i defensat per tots els protagonistes del bloc sobiranista. És el full de ruta elaborat per la Comissió Assessora per la Transició Nacional presidida per Carles Viver i Pi-Sunyer i formada per personalitats acadèmiques de prestigi internacional. Ens ofereix un camí precís i detallat per arribar a la proclamació de la independència. Aferrem-nos-hi, obliguem als partits polítics i a les institucions a aferrar-s'hi.

El CATN considera que les eleccions plebiscitàries són la resposta adequada a la prohibició de la consulta. El President Mas enviarà aquesta setmana una carta al President Rajoy tornant a demanar la celebració d'un referèndum legal i vinculant. Tothom sap, començant pel President, que aquesta petició tornarà a ser denegada, però és necessari fer-la per carregar-nos de raons davant de l'opinió pública internacional.
L'actitud antidemocràtica de l'Estat faria molt més probable el reconeixement internacional"
L'important és preparar unes eleccions plebiscitàries, unes eleccions que siguin enteses pels ciutadans de Catalunya, pel Govern espanyol i pels governs d'Europa i d'arreu del món com un referèndum sobre la independència, amb un mandat democràtic inequívoc. El CATN no assenyala que hagi de ser una llista unitària, i analitzarem que afavoreix més l'avenç vers la independència en un altre article. Amb tot cal afirmar que trobem en un moment excepcional i no es no es poden imposar les dinàmiques internes dels partits. Cal una renovació profunda del Parlament per afrontar un període de reptes extraordinaris. Perquè el Govern que n'ha de sorgir tindrà una tasca titànica al davant.

El full de ruta del CATN no preveu la proclamació immediata de la Independència si els electors atorguen la majoria absoluta a les forces independentistes. Propugna una primera declaració solemne de la voluntat de crear un nou Estat independent, la comunicació d'aquesta voluntat al Govern espanyol i a la comunitat internacional. Aquest punt és molt important i cal que tots els que impulsem el procés vers la independència l'assumeixin. Davant d'aquesta declaració hi ha dues possibilitats: un escenari de col•laboració o bé un escenari de bel·ligerància.

En la primera possibilitat s'ofereix a l'Estat espanyol i a la Unió Europea l'oportunitat d'un procés ordenat i pactat que seria beneficiós per a totes les parts. Una de les possibilitats a negociar en aquest escenari seria la celebració d'un referèndum d'autodeterminació vinculant. Durant aquest període de negociació, la propera legislatura, Catalunya prepararia les estructures d'Estat necessàries per a assegurar la continuïtat de tots els serveis públics i del pagament de les pensions i altres obligacions dels Estats, tot i continuar formant part d'Espanya. El període culminaria amb la Declaració d'Independència i l'obertura d'un procés constituent en el que es redactaria la nova constitució.

En aquest escenari, no ho diu el CATN però és evident, no es posaria en risc l'euro, com si ho faria un escenari conflictiu, per la inestabilitat que esclataria al Regne d'Espanya, la quarta economia de l'eurozona. Un Estat que necessita endeutar-se en més de 60.000 milions d'euros cada anys i que l'any vinent hi haurà unes Corts espanyoles molt fragmentades, sense majoria absoluta. Una situació molt més greu que no pas la de Grècia fa tres anys. Aquest perill explica que siguin els diaris econòmics internacionals els que més es preocupin pel conflicte entre Catalunya i el Regne d'Espanya. Per tant hi haurà pressió europea per evitar la conflictivitat.
Necessitem un full de ruta clar fins a la independència que entusiasmi totes les entitats liderades per l'ANC i Òmnium, i tots els partits"
En l'escenari de no-col·laboració l'Estat espanyol impugnaria tots els acords del Parlament, començant per la Declaració d'intencions inicial. Fins i tot podria aplicar l'article 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat o bé declarar l'Estat d'excepció. En aquest cas els representants del poble català haurien de demanar la intervenció de la Unió Europea si s'atempta contra les llibertats democràtiques (article 7 del Tractat de la Unió Europea). En aquest escenari caldria tenir prevista la possibilitat de la Declaració Unilateral d'Independència com a recurs de fer prevaldre la voluntat del poble català expressada a les urnes.

L'actitud antidemocràtica de l'Estat espanyol faria molt més probable el reconeixement internacional de la nova República Catalana. El CATN assenyala les condicions d'efectivitat d'aquesta Declaració que exigeix el dret internacional. La principal és l'exercici de manera efectiva del govern del territori. Aquest exigeix l'existència prèvia d'estructures d'Estat com garantir l'ordre públic o cobrar els impostos i les cotitzacions socials. També remarca la necessitat, en cas de la DUI, d'un referèndum de ratificació de la independència.

La celebració d'un referèndum o consulta ha estat l'objectiu que ha mobilitzat des de la primera manifestació pel dret a decidir començat el febrer de 2006. Aquells primers centenars de milers de persones van sortir al carrer al marge dels partits polítics i des d'aleshores s'han convertit en desenes de milers de voluntaris i en milions de ciutadans al voltant de l'objectiu d'una consulta. Ara necessitem un full de ruta clar fins a la independència que entusiasmi totes les entitats liderades per l'ANC i Òmnium i tots els partits que volen la independència. El full de ruta del Consell Assessor per la Transició Nacional reuneix totes les característiques necessàries per ser assumit per tot el bloc sobiranista. Els 2.305.290 milions de ciutadans que van anar a votar i els més de 40.000 voluntaris tenen l'autoritat moral necessària per exigir aquesta unitat al voltant d'un full de ruta fins a la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat