Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 1 de de desembre del 2010 | 15:39
Crònica · Política

Sis interpretacions del 28-N útils per no entendre gaire, o gens, què ha passat

1- El president Montilla dóna la mesura exacta del que ha estat el tripartit: laboriós i eficient, però mal comunicador. Això és: el govern catalanista i d'esquerres no ha sabut crear un relat versemblant i atractiu sobre la seua obra, potent i transformadora.

2- Al país no hi ha una cultura política còngrua amb un govern de coalició: el que, en altres rodals, hauria estat descodificat com a debat intern productiu, procés deliberatiu obert o legítima manifestació de la discrepància, a Catalunya s'ha interpretat, generalment, com a disparitat insoluble i, doncs, conduent al bloqueig; com a absència de projecte comú, inconsistència i feblesa governamentals, etc.

3- En períodes de crisi econòmica, les societats es tornen més sensibles a les promeses del pare sever: ordre, autoritat i austeritat. A Catalunya, com a la resta d'Europa, el pare sever l'encarna la dreta.

4- Montilla ha estat víctima de la inèpcia de Zapatero en la gestió de la crisi. El 28-N no és sinó una anticipació, bé que amb particularitats irreductibles, de les properes eleccions generals.

5- A ERC li corresponia de nacionalitzar l'esquerra sucursalista, no pas de radicalitzar el catalanisme de dretes, però l'electorat independentista no ho ha entès, o els republicans no ho han explicat prou bé.

6- L'aventurisme i el purisme ideològic, incompatibles, necessàriament, amb l'assumpció de responsabilitats de govern, han disgregat, de nou, l'independentisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat