Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de setembre del 2006 | 13:20
Crònica · Política

Els pressupostos posen al descobert les limitacions de l'Estatut i dels partits catalans


Aquesta setmana s’han començat a negociar de veritat els pressupostos generals de l’Estat per a 2007. Com sempre que un govern no té majoria absoluta la negociació es converteix en una autèntica subhasta d’esmenes per aconseguir els suports necessaris. Aquesta negociació ve marcada, però, per dues circumstàncies extraordinàries: D’una banda la coincidència de la negociació amb les eleccions al parlament de Catalunya, que se celebraran el proper 1 de novembre.

D’altra banda, l’entrada en vigor de l’Estatut redueix, a priori, el marge de negociació. El fet que la llei orgànica estatutària inclogui el dret de Catalunya a tenir, almenys durant set anys, una inversió en infraestructures no inferior al seu pes sobre el PIB estatal (que és el 18,8%) obliga a incrementar la inversió inicial prevista. Aquí és on hi ha el principal nus de la negociació. CiU i ERC fan una lectura diferent dels números de la que fan Pedro Solbes i el seu equip.

La discussió girarà entorn a com es calcula aquest 18,8% i quines despeses s’hi imputen. A partir d’aquí, el PSOE argumenta que ha complert i que, per tant, Catalunya rebrà més inversions que mai. “Discutir les xifres si, intentar negociar-les no”, afirmava el secretari d’Estat de Pressupostos espanyol, Carlos Ocaña. CiU i ERC estan lluny de fer un front comú per aconseguir una aplicació ambiciosa i escrupulosa de l’Estatut, l'ambigüitat i les inconcrecions del qual comença a deixar al descobert les seves mancances. El front comú dels dos partits nacionalistes, que podria anar avalat per les xifres de la Cambra de Comerç que els dos partits comparteixen, sembla que per ara troba certes reticències en alguns sectors de CiU, que confien en negociar els pressupostos amb el govern del PSOE per lliure i acabar-hi donant suport. Ben diferent és la previsió amb que treballa Esquerra, que admet que difícilment els podrà recolzar si els criteris no canvien molt. Els republicans podran usar els comptes com una bona eina per desmarcar-se dels socialistes.

En tot cas, el PSOE avisa que no necessita els socis catalans per aprovar el pressupost. El primer assalt serà el 17 d’octubre i esperen trobar-se tres esmenes a la totalitat: les del PP, CiU i ERC. El PSOE, amb 164 diputats, espera refusar-les amb la majoria de 176 diputats que li donaran PNB (7), IU (5), CC (3) i BNG (2).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat