
L'any que ben aviat deixarem enrere pot ser recordat com un any nefast per a l'autogovern del nostre país vist el desenllaç del procés estatutari i la deriva judicial posterior. Però el primer decenni del segle també podrà ser recordat per l'eclosió del moviment independentista en diverses plataformes, discursos i estratègies: les consultes populars, el 10-J o l'aparició de nous partits al Parlament. El 2011 veurem la continuació de tres processos ja en marxa, un a casa nostra i els altres dos internacionals, que en major o menor mesura poden marcar el futur del dret de decidir per diversos motius.
En primer lloc, el proper 10 d'abril la celebració de la consulta popular de Barcelona, la més gran de les més de cinc-centes que s'han organitzat, serà un punt i final a les diverses onades referendàries que hi ha hagut des del setembre del 2009. Aquesta consulta pot ser transcendental per diverses raons. La proximitat de les eleccions municipals tot apunta que incentivarà els partits a treure'n rendiment, un fet que podria donar-li més visibilitat. D'altra banda, la consulta de Barcelona, vista com una conclusió lògica de les onades de consultes, obrirà un període de reflexió sobre les noves mobilitzacions pel dret de decidir, que generarà la necessitat de buscar noves fórmules d'èxit com les consultes. Finalment, la mateixa xarxa organitzativa de les consultes populars podria ser utilitzada per promoure una possible recollida de signatures per un referèndum sobiranista oficial.
En segon lloc, les eleccions al Parlament de Holyrood (Escòcia) podrien reforçar el poder dels secessionistes escocesos de l'SNP, que tornaran a situar la independència al centre del seu programa polític. Tot i així les darreres enquestes no auguren un futur prometedor per al president Salmond, que haurà de fer una bona campanya electoral si vol redreçar la situació. El sistema electoral escocès, que inclou un vot first past the post, dificulta les previsions electorals, però els laboristes sembla que obtindrien un 41% de vot en circumscripcions davant del 31% dels nacionalistes. No obstant això, segons quins siguin els resultats, Salmond podria desenterrar la proposta del referèndum multiopció que presentà ara fa dos anys i que finalment no ha tirat endavant durant aquesta legislatura.
Finalment, el 2011 segurament veurà néixer un nou estat al món. El Sud Sudan, regió autònoma del Sudan, farà un referèndum el proper 9 de gener per decidir si se separa del Sudan. La consulta oficial és el resultat dels acords entre el Govern de la capital sudanesa i el Moviment d'Alliberament del Poble Sudanès. Els acords requereixen una participació superior al 60% i una majoria simple a favor de la independència perquè el Sud Sudan es pugui independitzar. Les diferències entre el nostre país i el possible nou estat africà són enormes. Tot i això, el fet que al segle XXI continuïn naixent nous estats i que aquests siguin tutelats per les Nacions Unides fa pensar que la independència no és actualment una quimera.