Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de d'octubre del 2015 | 10:30
Crònica · Política

Dies de reconfortants tautologies

"Mandat popular". En el postfranquisme, els partits i la política professional han segrestat de tal manera la democràcia que l'al·lusió continuada, a finals del 2015, a un "mandat popular" expressat electoralment, que obliga la majoria de diputats electes a adoptar uns determinats cursos d'acció,

Barcelona ·

sembla més el clàssic expedient populista destinat a legitimar els plans de les elits, capriciosos i opacs, que no pas el que senzillament és: un recordatori, democràticament trivial, que allò que s'està a punt de fer és complir les ordres dels qui manen, les majories socials. En efecte, una de les principals virtuts d'aquest procés d'alliberament nacional és que està substantivant la democràcia ―una democràcia engavanyada dins el seu formalisme postfeixista― per mitjà d'una mena de descobriment diari de la sopa d'all: els diputats han de fer allò per què se'ls ha escollit.

Vénen dies de reconfortants tautologies: la democràcia és el govern del poble i els independentistes fan independentisme"
Artur Mas, president? Centrats mediàticament com estàvem en la dificultat que els deixebles de  Friedrich von Hayek i els admiradors de Santiago Alba Rico arribin a una síntesi programàtica que permeti a Junts pel Sí de formar govern, ens hem gairebé oblidat d'allò que, en realitat, resulta més difícil: que una majoria parlamentària resoltament independentista no faci sinó independentisme. Avui ja podem preveure que no serà una maniobra de prestidigitació de JxS i la CUP el que farà poc rellevants els noms propis de l'executiu català postautonòmic, sinó la implacable consistència de les decisions adoptades per uns i altres. Vénen dies de reconfortants tautologies: la democràcia és el govern del poble i els independentistes fan independentisme.
En espera de l'esquerra tita freda. Catalunya Sí que es Pot vol republicanitzar el Principat i fer-ne alhora una entitat política sobirana. Per aconseguir-ho, haurà de triar entre l'antipàtica consistència de la majoria parlamentària del país o la hipotètica benvolença d'una minoria espanyola políticament emasculada. Un dilema enutjós? No, un fals dilema.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat