Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de desembre del 2015 | 00:00
Crònica · Seguretat

El Procés: la defensa i la seguretat

En aquests últims anys, s'està produint una evolució que crec positiva en la necessitat d'incloure en el Procés la seguretat i la defensa del país i de la ciutadania, tant per part de la nostra classe política, com de les nostres institucions, i també, tot i que menys, de la societat civil.

Fa uns pocs anys tot era "happy flower" i Catalunya era el paradís del lliri blanc i les opcions pacifistes. No teníem Estat, estàvem acomplexats, no teníem consciència de la defensa i la seguretat nacionals i vivíem als llimbs on ens havia col·locat l'imaginari col·lectiu nacional espanyol. Nosaltres, els catalans, érem uns éssers humans als quals no interessava la seguretat, i els temes de defensa ens feien angúnia.

Ara, quan ha entrat en el debat la possibilitat a curt o mitjà termini que Catalunya hagi d'assumir les responsabilitats de tenir un Estat, tot està canviant. Segueix l'ànima pacifista –que és positiva per construir el futur- però també, dia a dia, ens adonem que haurem de defensar el nostre Estat democràtic i nacional i assegurar la protecció dels seus ciutadans. I en cercles polítics, que no es podia parlar d'aquest tema, ara comença a estendre's l'opinió que cal parlar-ne, reflexionar-hi i fer quelcom. Inclòs hi ha sectors que s'embranquen en pensar com han de ser les forces de seguretat i defensa. Tot és positiu.

Però el més necessari és que la nostra classe política i les seves institucions siguin conscients que cal enfortir el que tenim. Els quasi 35.000 membres de la seguretat de Catalunya (Mossos, Locals, Bombers, Rurals i Protecció Civil). Hi ha molta feina a fer i pressupost a invertir-hi. Però el que no costa pràcticament res és crear les comissions de treball i d'estudi que prevegin quines seran les prioritats abans i l'endemà d'un procés nacional de creació d'un Estat. Per això és molt necessari que es posi en marxa, com ja s'ha fet, el Llibre Blanc de la Seguretat Nacional de Catalunya, i que una vegada acceptat per tothom com a eina de treball, comencem a crear aquesta estructura d'Estat imprescindible.

I finalment, cal que constatem que Catalunya no tindrà sobirania total en la seva seguretat i la seva defensa, sinó que dependrà del seu entorn i del seu marc d'aliances i responsabilitats, dins la Unió Europea, l'OTAN i la corresponsabilització en la defensa del sud d'Europa.

Miquel Sellarès

President del CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat