Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de maig del 2016 | 12:23
Crònica · Seguretat

Llibertat i seguretat a Internet per un nou Estat


És habitual llegir notícies sobre atacs informàtics en què la premsa, en general, no diferencia entre els hackers que treballen per a la nostra protecció i els que ho fan en contra. De fet, normalment les històries explicades als mitjans de comunicació són sempre basades en la bondat del hacker

i la maldat de l'afectat,  que és penjat davant l'opinió pública com si es tractés d'una sentència a la foguera.

Cal aclarir que la feina dels hackers (experts en informàtica i en la protecció de les dades) en un elevat percentatge és aquesta: treballar en empreses i governs per protegir quelcom tan preuat com la informació de les dades que els ciutadans, en general, dipositem en les administracions i les empreses que gestionen els nostres serveis. D'aquests, que fan una feina discreta i eficient, no se'n parla mai.

En canvi, tenim tot un reguitzell de notícies sobre els "mals" hackers que sembla ser fan gràcia i inspiren simpatia en el món periodístic i en certs col·lectius de la nostra societat.

Panamà

Aprofitant una mala gestió dels seus sistemes, un hacker filtra informació de persones i empreses amb seu a Panamà. Per fer què? Per amagar diners de procedència dubtosa i evadir impostos. Sí? Això sembla? Les autoritats tributàries dels seus respectius països ho han investigat? És la policia o la Interpol qui s'encarrega dels cas? Potser hi ha un jutge que hagi obert una investigació per aclarir els orígens d'aquests diners? No ho sabem, però com que afecta els poderosos, en una societat que ha patit injustament una gran crisi econòmica i també de valors, la societat i els mitjans investiguen, jutgen i declaren culpables tots els noms que hi surten. I no és que estigui defensant als qui molt probablement són culpables, sinó que poso en dubte que els mitjans fets servir siguin els més adients. Tot i així, vist el procediment de recerca utilitzat durant un any per diversos periodistes, tot sembla indicar que per aquí van els trets.

Ashley Madison

Web per tenir cites sexuals, feta servir bàsicament per encobrir infidelitats. Un cas ben diferent, tot i que des de la visió anglosaxona tan greu és enganyar la hisenda del teu país com posar les banyes a la teva parella. Milers d'afectats van veure les seves dades difoses a la xarxa.

Sindicat de Mossos

5.000 agents amb les seves dades al descobert. I és clar, com sempre, l'afectat és el culpable, investigat, jutjat i condemnat per mitjans i societat.

Com deia abans, crisi de valors! Quins han de ser els factors clau, els pilars d'una societat? D'un nou Estat? D'un país que pretén fer una transició modèlica i un exemple per construir un país lliure, just i modern?

Per començar, l'imperi de la Llei, que garanteixi la igualtat d'oportunitats en la defensa, que es jutgi i es condemni els delinqüents, i que la bona gent pugui gaudir de la seva privacitat.

Hem de continuar permetent que els "mals" hackers (que embruten la professió de les TIC) campin al seu gust, sentint-se Déu, fent mal només per les seves fílies i fòbies? No, si s'aplica la llei. És feina dels jutges i la policia determinar qui són els delinqüents econòmics, o del caire que siguin, però també qui són els ciberdelinqüents. No hem de passar d'estats confessionals on ens deien què era pecat o no a estats controlats per gent sense cara, ni identitat, que destrossen vides, sense proves, sense mandat judicial i amb foscos interessos.

Cal tenir polítiques de seguretat públiques que prestigiïn la tasca dels cossos i forces de seguretat. Cal recordar que tots ells, i en l'últim cas els Mossos d'Esquadra, cada dia vetllen perquè puguem tenir una vida més segura, jugant-se la vida per nosaltres molt sovint. Quin és el nostre retorn si se'ls criminalitza en cada actuació? Per exemple, en els incidents de Gràcia: un okupa detingut, 14 mossos ferits, motos i un camió de la brossa cremats, i diverses destrosses, tant públiques com privades. Qui és el delinqüent?

I per últim, cal protegir-se a la xarxa. Hi ha massa "bonisme" en creure que tot el que corre per Internet és informació bona. Cal recordar que la Internet fosca (Deep Web ) ocupa un 60-70%, segons les fonts, del tràfic a la xarxa. Cal recordar que prendre informació d'altres és robar i que un dia poden ser els poderosos, a qui molta gent els hi té rancúnia, però demà poden ser les fotografies dels nostres fills al gimnàs penjades en una plana de pederàstia, que demà podem veure com, per enveja o gelosia, un mal company de feina accedeix als nostres mails i en fa un mal ús davant els nostres superiors o la nostra parella, o que l'esforç de molts anys en recerca d'una empresa és divulgat per tot arreu després d'un acomiadament. Primer protecció, després actuació de la policia contra els amics del que és aliè, ja sigui físicament o virtualment.

Llibertat vol dir responsabilitat!! La societat enfront dels rumors, informacions fosques i mala fe dels periodistes en donar carta de veracitat a tot el que veuen per tenir una notícia, sense importar el mal que fan o els valors que destrueixen, i de tot un país que vol tenir un Estat, que no pot ser de l'"Alícia al país de les meravelles". Cal tenir institucions que mereixen respecte, i si no funcionen prou bé, reformar-les però no abatre-les. La Policia de Catalunya mereix també aquest reconeixement, així com la feina de milers de hackers que cada dia ens protegeixen d'alguns mons foscos d'Internet.

Ah! I un últim detall... Per què no signo? Per que sóc un d'ells, dels hackers, dels que treballem cada dia per assegurar les vostres vides... i ens coneixem tots.. sabem qui fa què, i sabeu, fins i tot també ens juguem algun cop la vida!

Membre de la Comissió de ciberseguretat del CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat