Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'abril del 2015 | 16:58
Crònica · Seguretat
Marc Costa
Advocat i politòleg

Un problema de seguretat

En un món globalitzat com el nostre, on els diferents riscos i amenaces que poden posar en perill la nostra seguretat no coneixen fronteres, Catalunya deu ser l'única regió europea on el principal cos policial que s'encarrega de vetllar per la seva seguretat no té cap competència, capacitat ni oportunitat de poder participar en qualsevol de les principals organitzacions internacionals que s'encarreguen de vetllar per la seguretat no només dels seus territoris, sinó de la seguretat internacional en general.

En aquest sentit, el cos de Mossos d'Esquadra, creat el 1983, és el cos policial que té atribuïdes les competències sobre seguretat de Catalunya des de l'any 1994, quan es va començar a desplegar i estendre per tot el territori, fins a completar el seu desplegament l'any 2008.

Des d'aleshores, tot i no disposar d'algunes competències que estan reservades en exclusivitat a les forces i cossos de seguretat estatals --com ara l'expedició dels documents d'identitat i passaports, el control d'entrada i sortida del territori nacional o les funcions sobre estrangeria--, podem considerar aquest cos policial com una policia integral, amb la missió principal de protegir la llibertat i la seguretat dels ciutadans del nostre país, d'acord amb l'ordenament jurídic vigent.

Per aquest motiu, tenint en compte aquesta internacionalització dels diferents riscos i amenaces sobre la nostra seguretat, especialment els relatius al terrorisme, la delinqüència organitzada o el blanqueig de capitals, ningú no pot entendre com és possible que aquest cos de policia tingui vetat l'accés a les principals organitzacions policials internacionals, com ara l'INTERPOL o l'EUROPOL.
Els Mossos no formen part de l'INTERPOL ni de l'EUROPOL. Aquesta lamentable situació menysté la nostra seguretat"
L'INTERPOL, considerada la major organització policial internacional, representa actualment el principal instrument de cooperació policial internacional global, mentre que l'EUROPOL (l'Oficina Europea de Policia) és el principal instrument d'intercanvi d'informació policial sobre activitats delictives i anàlisis delinqüencials en el si de la Unió Europea.

Lamentablement, el cos de Mossos d'Esquadra no forma part plenament ni d'una ni d'altra organització, disposant senzillament d'oficines d'enllaç amb l'Estat espanyol sense poder participar directament en els diferents grups de coordinació i cooperació d'ambdues organitzacions, de la mateixa manera que ho pot fer el Cos Nacional de Policia.

Aquesta lamentable situació menysté considerablement la nostra seguretat, ja que dita limitació operativa dificulta enormement la tasca diària del nostre cos de policia a l'hora de fer front als diferents riscos i amenaces sobre la nostra seguretat, especialment per la naturalesa internacional de la majoria d'ells. La seguretat del nostre territori depèn excessivament de la voluntat i disposició de l'Estat espanyol, el qual ni tan sols ha estat capaç de reunir ni una sola vegada la Junta de Seguretat de Catalunya, el màxim organisme de coordinació en aquesta matèria entre les administracions estatal i catalana, des de l'any 2009.
La progressiva internacionalització dels riscos i amenaces impossibilita completament el treball en solitari"
Tot i això, cal reconèixer i felicitar la gran tasca d'aquest cos de policia, que tot i aquestes limitacions operatives, ha aconseguit desarticular recentment una important xarxa gihadista internacional o detenir mesos enrere tres gihadistes a Bulgària, en col·laboració amb la INTERPOL i la policia búlgara.

Però si volem poder garantir la seguretat del nostre territori, cal que el cos de Mossos d'Esquadra pugui participar plenament de les principals organitzacions internacionals en matèria de seguretat, perquè la progressiva internacionalització dels riscos i amenaces que poden incidir sobre dita seguretat impossibilita completament el treball en solitari, sent cada cop més necessari trobar solucions gestades en la comunitat internacional basades en la cooperació i l'acció multilateral.

I això no podrà ser fins que el nostre propi cos de policia pugui integrar-se de ple dins les principals organitzacions internacionals en matèria de seguretat. És senzillament una qüestió de voluntat política, lamentablement avui inexistent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat