Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de de març del 2009 | 14:30
Crònica · Societat civil

Una setmana de mobilitzacions generals

Ni les paraules del conseller Castells o del mateix president Montilla aconsegueixen frenar la desconfiança que regna a la societat civil. La pressió per al govern comença a ser insuportable per la gran quantitat de tensions que se li acumulen en els últims dies. A la crisi econòmica i al cada cop més previsible fracàs de les negociacions per al sistema de finançament, s'hi han sumat aquesta setmana l'agreujament de les protestes dels estudiants universitaris i la vaga de professors. Tot plegat fa que des d'ERC i ICV sorgeixin cada cop més veus crítiques al PSC. Els partits encomanen el nerviosisme al govern i al Parlament i tot plegat es tradueix amb desconcert i malestar social.


I per molt que El Periódico demani unitat a la seva edició d'avui, el PSC ha fet tard no només per pactar una xifra de finançament i mesures per afrontar la crisi amb CiU, sinó també amb els seus socis de govern, ERC i ICV, i les entitats de la societat civil que fins ara li han donat suport. Aquesta mateixa setmana va ser la Cambra de Comerç la que es va desmarcar de les últimes xifres de finançament que han transcendit. Els empresaris han decidit tornar a elevar el seu llistó i situar en els 3.800 milions d'euros l'aportació anual necessària per cobrir el dèficit de recursos que pateix la Generalitat.

I el que està passant amb el finançament, passa en altres àmbits. Tot i els esforços del conseller Maragall per buscar el consens en la llei d'Educació, els sindicats estan en peu de guerra. I és que el malestar i els dèficits que pateixen els centres semblen difícils d'arreglar només amb una nova llei. Tan important com el consens a nivell polític és que els mestres i professors s'hi sentin identificats i s'impliquin. I això, agradi o no, només es pot vehicular a través dels sindicats.

També el mal ambient universitari va més enllà del Pla de Bolonya. Les tensions que des de fa anys pateix el sistema educatiu han fet caure en picat la competència dels universitaris que veuen en l'excusa de Bolonia l'oportunitat de queixar-se que les coses no van com haurien de funcionar. A més a més, a les protestes més dures s'hi han sumat elements antisistema que, encara més, ajuden a distorsionar un debat que s'hauria de tenir a les aules i despatxos i no al carrer.

L'esclat en diferents fronts d'aquesta setmana és, doncs, un avís que el govern s'hauria de prendre molt seriosament i de forma global. La probabilitat d'una vaga general sembla més a prop després de veure l'èxit de les últimes mobilitzacions.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat