Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de setembre del 2015 | 06:04
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

10 anys de sobirania plena a Internet

Estem vivint uns moments molt intensos, políticament parlant. Aquest proper diumenge, la ciutadania d'aquest país, mitjançant el seu vot, decidirà quin vol que sigui el futur del nostre país. Estem parlant de dotar a Catalunya de la sobirania plena, d'un valiosíssim instrument com és el de tenir un Estat propi.

Barcelona ·

Més enllà del debat polític, i relacionat amb el tema de la sobirania, la setmana passada es complien 10 anys d'una efemèride molt significativa per als tecnòlegs catalans. El ".cat", el domini que representa la comunitat cultural i lingüística catalana a la xarxa d'internet, naixia un 16 de setembre del 2005.

Un projecte, el ".cat" que és, sense cap mena de dubte, una gran història d'èxit" 



Passats 10 anys, cal felicitar a tots aquells i aquelles que van creure en aquest projecte i que van fer-lo possible. Un projecte, el ".cat" que és, sense cap mena de dubte, una gran història d'èxit. Actualment, es troba en més de 92.000 dominis registrats. Una dada que constata l'existència i la vitalitat d'un país a la xarxa d'internet.La seva creació significà tenir presència pròpia a la xarxa, ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta -dominis estatals, genèrics...- i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'internet.


El nombre de dominis ".cat", registrats fins a dia d'avui, són una dada espectacular, per tot el que representa per a una cultura i un país com és el nostre, per tot allò que ha suposat per a Catalunya, a la xarxa d'internet. En aquesta tessitura, cal continuar reivindicant i treballant per enfortir el punt CAT que, indiscutiblement, és molt més que un domini per al nostre país.


El nombre de dominis ".cat", registrats fins a dia d'avui, són una dada espectacular, per tot el que representa per a una cultura i un país com és el nostre"

Precisament, en moments com l'actual, és molt necessari que no només la Fundació PuntCAT, com a organisme que gestiona el domini i que, per descomptat, està duent a terme una tasca extraordinària, sinó que també la resta d'institucions i poders públics del país que hi tinguin a veure, així com la societat, s'esforcin i executin mesures i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo. Que facin tot el que calgui per tal que, aquesta història d'èxit que és el punt CAT, continuï i vagi a més.

Carles Toronjo i Manyé

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat