Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de d'abril del 2014 | 18:59
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Catalunya i les multinacionals

La setmana passada, acabava la meva columna fent referència a dos conceptes bàsics, claus per a l'economia, en general, i per a la catalana, en particular. M'estic referint a la inversió i la internacionalització.

Seu d'HP Catalunya (Sant Cugat).

Al llarg de l'article, raonava i reflexionava al voltant del creixement que ha experimentat la inversió de capital estranger al nostre país, i que ha actuat com a palanca d'impuls de la nostra economia.

Aquest argument s'ha vist reforçat, aquesta darrera setmana, per l'anunci que ha fet una de les principals empreses tecnològiques del món. La multinacional HP ha expressat la seva intenció de dur la seu mundial del seu negoci d'impressió en 3 dimensions (3D), a les instal.lacions que té ubicades a la ciutat de Sant Cugat del Vallès. No es tracta d'una decisió supèrflua, la 3D és una tecnologia amb molt de potencial i que, en un futur proper, tindrà molt a dir.

Amb aquesta decisió, HP intensificarà i potenciarà la seva presència a Catalunya. Un fet, gens estrany. Les grans companyies, les grans multinacionals han apostat, aposten i apostaran pel nostre país, per les característiques que atresora i que permeten potenciar i fer créixer els seus negocis. És el cas, com dèia, d'HP però, afortunadament, de moltes altres empreses: T-Systems, Colt, Vodafone, Orange, Telefónica, Fujitsu, IBM, BASF, Sony, Panasonic, Grífols, etcètera.

Lluny del que diuen les veus apocalíptiques de l'unionisme, quan s'omplen la boca tot dient que les grans multinacionals, cada cop, tenen més por i, fins i tot, es plantegen marxar de Catalunya si el procés català continua, la realitat és radicalment a la inversa: les multinacionals, com la resta de les companyies, aposten per fer créixer els seus negocis al nostre país.

I això, té tota la lògica del món, ja que els empresaris del que entenen és de negoci i, més concretament, el que volen és fer negoci. Barcelona i Catalunya tenen una sèrie de característiques econòmiques molt interessants per a aquestes multinacionals que, independentment del seu estatus polític, continuaran posseint. És més, en cas d'independència política, aniran a més. Qualsevol estat, i la seva capital n'és el màxim exponent en aquest aspecte, tenen unes sinergies econòmiques, uns condicionants per al negoci molt més favorables que la resta de ciutats que no tenen aquesta condició política.

Dit això, voldria afegir que, en més d'una ocasió i parlant amb directius d'empreses –internacionals i espanyoles-, m'han comentat que la independència de Catalunya no els espanta. El que volen és continuar fent negoci al nostre país i, sense cap mena de dubte, el seguiran fent. La decisió d'HP és la constatació d'aquesta fermesa i voluntat. I s'afegeix a d'altres de recents, en aquesta línia; com per exemple les opinions del president de Panasonic a Europa o del president de Grífols.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat