Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de maig del 2012 | 16:43
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

FB a borsa i TW en català

Divendres passat, Facebook, la xarxa social creada per Mark Zuckerberg, sortia a borsa. La considerada xarxa social més rellevant a nivell mundial, que hores d'ara compta amb més de 900 milions d'usuaris, s'iniciava en els parquets borsaris.

Les xifres de la xarxa en el seu primer dia a borsa foren de gairebé 19.000 milions de dòlars com a recaptació i una valoració total de 82.000 milions de dòlars.

Aquestes dades han significat l'estrena més important d'una empresa tecnològica dels Estats Units, per sobre de la que va protagonitzar en el seu dia, l'any 2004, una de les grans empreses tecnològiques i d'internet a dia d'avui com és Google. La companyia del cercador per excel·lència a internet va ingressar en el seu debut 1.500 milions d'euros, amb una valoració de 18.100 milions d'euros.

Facebook té ara una capitalització borsària lleugerament superior a Amazon, més del doble de la que té Hewlett-Packard i cinc cops més elevada que la de Yahoo.

Però no només Facebook ha estat en boca dels tecnòlegs del país aquesta darrera setmana, sinó que Twitter, l'altra gran xarxa social, també ho ha estat. En aquesta ocasió la xarxa de les piulades anunciava que obria el seu centre de traducció al català. I el resultat fou espectacular: en una hora els catalans i les catalanes disposats a col·laborar en la traducció ja superava els que va aconseguir el finès en sis mesos. Han passat tres anys d'ençà que es va impulsar la campanya per un #twitterencatalà, impulsada per un dels tecnòlegs i tuitaires de referència del país, l'Albert Cuesta. I ara, ja ens trobem en l'etapa de la traducció col·laborativa i amb un nou repte: superar el que van fer els àrabs, és a dir, traduir la web en una setmana.

Ho aconseguim o no, el que queda clar és que la llengua catalana té un bon exèrcit d'usuaris i usuàries que la utilitzen o la volen utilitzar amb total normalitat a la xarxa. I això és el que realment ens dóna força i confiança de cara al futur. I la prova l'hem tingut amb els internautes del país que s'han ofert a aportar el seu gra de sorra per tal que Twitter tingui versió en català. Però d'exemples, afortunadament, n'hi han d'altres. La viquipèdia en català, l'enciclopèdia de referència a la xarxa, es troba entre les 15 més importants del món. El domini puntCAT, que darrerament ha superat la xifra de 50.000 dominis en els seus anys de vida, dóna presència i visibilitat a la comunitat catalana, tot fent possible que siguem sobirans a internet, o l'increment que, dia rere dia, experimenta el nombre de blogs o de webs en català. Esperem que la cosa no s'aturi i vagi a més. Pel futur de la llengua, pel futur del país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat