
300 milions d'impacte econòmic per a la ciutat, 25 més que en la darrera edició del 2011, 67.000 visitants de 205 països diferents, 7.000 més que l'any anterior, 15.000 expositors d'empreses en una superfície de 70.500 metres quadrats.
Aquestes són les principals xifres que l'edició 2012 del Mobile World Congress (MWC) ens ha deixat. Dades que evidencien l'èxit rotund per a la ciutat i el país que ha suposat l'esdeveniment d'enguany. Un MWC que ha estat, sense cap mena de dubte, el més exitós i el més rellevant de tots els que s'han celebrat dins i fora del nostre país.
Cal dir que la cosa no ha estat fàcil, car els prolegòmens del Congrés varen estar marcats per la possibilitat de vaga dels treballadors dels transports públics de Barcelona. Afortunadament, el seny català es va imposar i la vaga va quedar anul·lada. Una decisió molt important i encertada, que va contribuir en gran part a l'èxit de la fira. No vull imaginar-me que hagués passat si la vaga no hagués estat desconvocada... A banda d'això, hi han hagut però les protestes d'estudiants per les retallades, que s'han apropat a la zona del MWC per tal de tenir més impacte i ressò. El que podríem considerar l'aspecte menys positiu associat al Congrés Mundial de Telefonia Mòbil.
Barcelona pot convertir-se en capital del món mòbil, més enllà dels 4 dies del congrés
Altrament, el MWC ens ha deixat novetats significatives i tendències del món de la telefonia i les noves tecnologies. El domini del sistema operatiu Android en els telèfons mòbils intel·ligents, la no presència del seu competidor més dur: Apple, l'aposta de Nokia pel sistema operatiu de Microsoft, l'entrada en escena dels telèfons intel·ligents de gamma mitjana, el canvi de la política comercial de Movistar, nous serveis de comunicació avançada en línia amb el WhatsApp, el Nokia 808 Pure View, els tabletòfons com per exemple el Samsung Galaxy Note, la possibilitat i la voluntat que Barcelona aculli un òrgan regulador de les telecomunicacions a nivell mundial, les aportacions de les empreses catalanes presents a la fira, l'esclat de la tecnologia NFC (Near Field Communication) o Comunicació de Camp Proper que apunta a revolucionar el nostre futur tot fent possible el pagament de les nostres compres a través dels nostres smartphones.
Finalitzat el MWC, totes les mirades ja estan posades en l'edició de l'any vinent, que passarà del recinte de Montjuïc al de la Gran Via. No obstant, amb la creació de la Fundació Mobile World Capital, que serà liderada per un potent i prestigiós equip, Barcelona pot convertir-se en capital del món mòbil, més enllà dels 4 dies del congrés. Caldrà fer molt feina, però de ben segur que ens en sortirem i Barcelona i Catalunya seran l'epicentre, el centre de totes les mirades en el sector de la telefonia i les noves tecnologies, no només durant la celebració del MWC, sinó que amb caire permanent.