Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de novembre del 2015 | 10:31
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Robòtica catalana a Qatar

La robòtica sempre m'ha interessat. Més ben dit, d'ençà que vaig començar a estudiar enginyeria de telecomunicacions al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB).

Durant els anys unversitaris, la robòtica i, més concretament, el concurs de robots era un clàssic que em feia estar interessat en aquests ginys. Encara recordo amb emoció aquells concursos de robots de sumo, que enfrontaven dos robots dins d'un cercle, o els "sniffers", l'objectiu dels quals era reseguir una línia blanca. Quins anys, aquells!

 

Ha plogut molt d'ençà, però la robòtica ha anat a més al nostre país, afortunadament. No només en un lloc com la universitat, sinó que també als instituts catalans. Producte d'això és la participació en la final de la World Robot Olympiad'15, que se celebra a Qatar i que va començar el passat cap de setmana, d'un grup de nou estudiants de secundària del col.legi Sant Andreu de Badalona. Participaran en la categoria Open, destinada als projectes científics.

 

A Doha, a la capital de Qatar, aquest grup d'alumnes està presentant Roborgan, un robot pensat per estudiar i fer una diagnosi d'ambients hostils, com puguin ésser els volcans, les muntanyes, els deserts, etcètera.

 

El robot, fet principalment de grafè, té una càmera frontal i està inspirat en una eruga i en el tipus de desplaçament que fa aquest insecte. Dins del volcà, el giny capta i alerta de qualsevol moviment, des d'un canvi de topografia fins a una possible erosió. Durant el procés de disseny del robot, l'equip de robòtica d'aquesta escola badalonina va pensar en contactar amb la NASA per demanar-los alguns consells i poder millorar el seu robot. La sorpresa positiva fou que no només van rebre resposta, sinó que varen trobar professionals amb ganes d'ajudar-los i assessorar-los.

 

L'empresa no és fàcil. El repte és molt gran. Però només el fet d'haver arribat fins aquí, és una gran victòria per a ells, però també per a la robòtica i la ciència catalana, en general. Molta sort i que gaudiu d'aquesta gran experiència.

 

 

Carles Toronjo i Manyé

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat