Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de juny del 2010 | 14:32
Crònica · Territori

Bhopal i BP, dues cares d'una mateixa moneda?

La setmana passada ens assabentàvem de la vergonyant sentència a la que un tribunal de Bhopal (Índia) va condemnar vuit membres de la direcció de l'empresa nord-americana de pesticides Union Carbide, responsables del pitjor accident industrial de la història, causant de la mort de 25.000 persones fa 25 anys: dos anys de presó i 2.100 dòlars de multa.

Escoltant aquesta notícia es fa inevitable establir paral·lelismes amb el que està succeint a la plataforma petrolífera de BP Deepwater Horizon al Golf de Mèxic. Des que el passat 20 d'abril es va produir una explosió i un incendi a la plataforma, provocant-ne l'enfonsament dos dies després, s'estan vessant 6,4 milions de litres diaris, i els intents de la companyia per tapar la canonada s'estan demostrant totalment inútils. La plataforma en qüestió era la primera de la seva tipologia: semi-sumergible, de posicionament dinàmic i d'aigües ultra-profundes (més de 1.500 metres de profunditat). Era capaç de perforar el fons marí, mentre que les altres torres i plataformes només s'utilitzen per l'extracció del cru en pous ja perforats.

La Deepwater Horizon havia passat a la història per perforar al setembre de 2009 el pou de petroli més profund mai excavat, i a actualment ho està fent per provocar el vessament de cru més important de la història. I és que malgrat que l'exploració i extracció de cru en grans profunditats és encara molt recent, la indústria del petroli no ha dubtat a llançar-s'hi sense prendre les precaucions necessàries. El president nord-americà, Barack Obama, ja ha qualificat els fets com la "devastadora catàstrofe ambiental més greu de la història del país", i en diverses ocasions ha manifestat que la seva intenció és que BP assumeixi els costos íntegres de la neteja de la marea negra.

El vessament de cru està posant en perill els ecosistemes i les economies de la costa sud dels Estats Units. I malgrat els diners que es puguin pagar (si és que BP en té prous), com es pot reparar l'irreparable? Algú sap com es poden treure les molècules d'hidrocarbur d'un aiguamoll? Tan a Bhopal com a Louisiana, cal fer-se la mateixa pregunta. Realment el benefici (per uns quants) d'aquestes activitats justifica les pèrdues ecològiques i humanes que generen (en comunitats grans)? Sens dubte que no. Una vegada més cal replantejar-se les prioritats i pensar més a llarg termini i col·lectivament..

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat