Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de febrer del 2010 | 14:26
Crònica · Territori

Barcelona ja no és la referència

La ciutat de Barcelona ha estat en moltes ocasions una referència a escala europea i mundial en gestió del medi ambient. La recuperació del front marítim litoral amb passeigs que s'omplen cada dia de barcelonins, sobretot a l'estiu, i l'enorme esforç per mantenir una bona qualitat de les seves platges han donat la volta al món.

Malgrat el desgavell urbanístic que ha caracteritzat la zona Fòrum, aquest nou espai de la ciutat és un magnífic exemple d'integració d'infraestructures ambientals dins de la ciutat: la construcció d'una depuradora soterrada, fent invisible una instal·lació poc agradable, o la dignificació de la incineradora o de la central tèrmica en serien altres exponents (amb la complicitat, tot sigui dit, de la veïna Sant Adrià del Besòs). Però la llista és més llarga: Barcelona va construir un model pioner fent una aposta seriosa per l'ús de la bicicleta, que va rebre un fort impuls amb la implantació temps després del Bicing.

I no es pot obviar, tampoc, l'aprovació de l'ordenança solar tèrmica, on Barcelona va jugar un paper pioner a tot l'Estat i ara ja integrada en el codi tècnic de l'edificació. Moltes ciutats del món han observat i seguit durant molts anys l'exemple de Barcelona. La ciutat ha pogut demostrar com la cura del seu entorn i una bona gestió del medi ambient comporta nombrosos beneficis a la qualitat de vida dels seus ciutadans, en primer lloc, i alhora el turisme s'ha enlluernat visitant una ciutat que afrontava d'una manera valenta, moderna, efectiva i amb gust el que ja és un dels principals reptes de les ciutats del segle XXI: el desenvolupament sostenible.

Però des d'un temps ençà aquesta imatge d'una Barcelona capdavantera en la gestió del medi ambient poc a poc s'ha anat esfumant. Les queixes dels veïns pel mal olor de la depuradora del Fòrum són constants; el Bicing continua essent una idea brillant però està mal gestionada, sobrada de problemes diaris que l'ha conduït a la saturació; per no parlar del desafiament a la Llei de Costes amb el projecte de construcció del zoo marítim (altre cop, al Fòrum) o amb la recent inauguració de l'Edifici Vela a pocs metres de l'aigua, amb una forta oposició veïnal. I potser alguns lectors no sabran que Barcelona compta des de fa anys amb una agència d'ecologia urbana pionera a nivell europeu però que gairebé no rep encàrrecs per treballar a la ciutat.

La cirereta l'ha posada l'anunci de l'Alcalde Hereu de voler acollir uns Jocs Olímpics d'Hivern, que pretenen recuperar una il·lusió de ciutat i no es posa en dubte que pugui aconseguir-ho, però que desafien profundament els acords globals contra el canvi climàtic (Barcelona no era, per sobre de tot, una ciutat mediterrània?). Potser ja es pensava en aquest projecte quan, per sorpresa de mig Europa, fa un any la ciutat no va signar el Pacte d'alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic, una inesperada decisió que aquesta secció ja se'n va fer ressò.

A aquesta llista cal afegir-hi ara el que podria ser una nova anomalia: segons una enquesta encarregada pel propi ajuntament, els nivells de recollida selectiva de la matèria orgànica, implantada el passat mes de novembre, no està assolint els resultats desitjats pel Consistori. Ningú posa en dubte que separar les restes de menjar o de plantes significa fer un canvi d'hàbits domèstic que vol temps, però caldrà un gran esforç per assolir els nivells de reciclatge esperats pel 2012, que s'han fixat en un 50%, i contribuir d'aquesta manera a que Catalunya continuï dins dels països més avançats en la matèria.

Barcelona pot i ha de continuar essent una marca de qualitat en la gestió del medi ambient en benefici de la pròpia ciutat i sobretot dels barcelonins. Ha demostrat nombroses vegades la capacitat i l'ambició per ser-ho, i moltes altres ciutats s'han emmirallat amb iniciatives innovadores i efectives en aquest terreny. Però alguna cosa passa últimament que ho impedeix. I no és gens bo per la ciutat. Ni pel país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat