Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 29 de de març del 2010 | 15:26
Crònica · Territori

Fre mundial a la desforestació

Mentre a casa nostra s'intenta trobar una solució perquè les tones i tones de troncs i arbres -que van caure amb el temporal de neu i vent d'avui fa exactament tres setmanes- no contribueixin encara més a incrementar el ja elevat risc d'incendi que pateixen els nostres boscos, ens arriben bones notícies d'altres punts del planeta.

Ens diu l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) que la deforestació al món, és a dir, la destrucció de boscos, ha disminuït en els últims deu anys, tot i que continua a un ritme alarmant en molts països. Per posar un exemple, Brasil i Indonèsia són dos països que als anys 90 van registrar les majors pèrdues de boscos del planeta, i que ara han reduït considerablement les seves taxes de deforestació, tot i mantenir-se elevades. Cal sumar al primer exemple els ambiciosos programes de plantacions forestals a la Xina, Índia, Estats Units i Vietnam, que han portat un balanç positiu de set milions d'hectàrees de nous boscos cada any.

La mateixa FAO ja va insinuar l'any 2006 una disminució dels nivells de desforestació entre el 2000 i el 2010, tot anunciant que aquest fenomen es produïa a un ritme de 13 milions d'hectàrees anuals -quan a la dècada del 1990 n'eren 16 milions. La principal causa de destrucció dels boscos és l'agricultura de subsistència, anomenada també itinerant, on els agricultors cremen i talen els boscos per habilitar sòls fèrtils, tot i que amb poc temps aquests es tornen improductius i això els obliga a repetir l'operació en un altre lloc. Aquesta tècnica és utilitzada extensivament als països subdesenvolupats.

Les explotacions de la fusta per obtenir llenya constitueixen una altra de les principals causes de desforestació, sobretot a l'Àfrica Central i al Sud-est asiàtic. També la construcció de grans ranxos han causat la pèrdua de grans boscos a Brasil i en general a tot Amèrica Central. La disminució de la desforestació és una responsabilitat de tots els governs. Però també com a consumidors podem contribuir a evitar-la. Una manera de fer-ho és comprant productes provinents de boscos que es gestionen de forma sostenible, i que compten amb una certificació que es pot exigir.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat