Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de de maig del 2013 | 18:00
Crònica

Tota la nació a Brussel·les

Tot i el precedent positiu i la bona imatge que van donar de Catalunya a Europa els eurodiputats Tremosa, Junqueras i Romeva ─i algunes vegades Badia també─, ja és hora de portar el pleit polític de tota la nació a Brussel·les. El primer pas ja s'ha fet, fa uns dies, amb l'acord d'ERC, Compromís i PSM d'establir lligams i estratègies per a consolidar una candidatura unitària de l'esquerra dels Països Catalans a Europa.

Una candidatura oberta, però, a fer un bloc comú ─en cas que això sigui possible─ també amb CiU i amb els sectors sobiranistes del PSC, si aquests darrers sobreviuen a les properes llistes al Parlament europeu.

ERC i PSM han demostrat maduresa, doncs. No condueix a res l'etern enfrontament, i el homes i dones que conformen aquests dos partits a les Illes Balears són gent molt propera però moltes vegades diastanciada per historials de guerres cainites. Les actuals estratègies polítiques ja no poden tolerar un present com aquest: és l'hora de sumar i tothom ha detenir clar que la batalla política per la visibilitat de la nació catalana no es pot fer dins del marc espanyol: cal lliurar-la no sols a Brussel·les sinó també a les Nacions Unides.

Per això, un primer pas hauria de incloure el nomenament d'homes i dones sobiranistes del Principat, del País Valenciè i de les Illes a Brussel·les, d'aquí un any, al 2014. I caldria que tots plegats ens hàgim adonat que la batalla política en el marc de l'Estat serà molt difícil i potser desencoratjadora. I caldrà que aquesta es traslladi al marc internacional.

Malauradament, ICV sembla que no tornarà a presentar un candidat de consens nacional com Raül Romeva. Per això, cal que el partit repensi quin candidat presenta a Europa, un candidat que defensi el model social d'ICV i que alhora pugui sumar, inclòs en uns moments cabdals per a la nostra nació, el centre-dreta de CiU en qüestions de sobirania.

Tal com hem dit altres vagades des del Col·lectiu Joan Creixell, l'equip d'exetriors del Departament de Presiència de la Generalitat, rejovenit i dinamitzat, està fent una bona feina. Aquesta tasca hauria de venir complementada per una representació política parlamentària que entengui el moment històric que viu Catalunya i per la col·laboració d'ambdues en el marc internacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat