Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de desembre del 2009 | 14:28
Crònica · Unió europea

Moltes novetats a la UE pel 2010

El dia 1 de desembre va entrar en vigor el tractat de Lisboa i ara, un mes després, hi ha canvis a la Presidència de torn, essent el govern espanyol qui pren el relleu al suec. No seria cap novetat el canvi semestral de Presidència si no anés acompanyat per l'impuls institucional que ens ha portat el Tractat de Lisboa, especialment en dues instàncies.

Així, el govern espanyol haurà de compartir protagonisme amb el flamant President del Consell de la UE, el belga Van Rompuy, que va ser nomenat per aquest nou càrrec que aporta el nou Tractat, per dos anys i mig, i també haurà de ser respectuós amb les competències que el mateix Tractat de Lisboa dona a l'Alt Representant per a la Política Exterior, la britànica Catherine Asthon, substituta de Javier Solana i que tindrà al seu càrrec, a mes de la diplomàcia europea també la gestió de les Oficines de Representació de la UE.

De fet, aquest nou marc institucional requerirà de bones dosis de consens i diplomàcia per no fer-se la guitza entre les diferents instancies,donat que hauran de conviure en el pla de representació, el President de la Comissió Europea, el flamant President del Consell de la UE, l'Alta Representat per a la Política Exterior i, per acabar-ho d'adobar, amb el cap de govern de la Presidència de torn, en aquest semestre que entrem, el president del govern espanyol Jose Luis Rodriguez Zapatero. 

I, naturalment,a més de conviure aquestes institucions, també s'haurà de tirar endavant amb eficàcia el que està previst per aquest semestre, com és la implementació del Tractat de Lisboa, liderar i gestionar el canvi climàtic, guiar la sortida de la crisi econòmica, gestionar la política energètica i la d'immigració o desenvolupar l'arc mediterrani, entre d'altres reptes.

Veiem doncs que la Unió Europea comença una nova etapa institucional però que els reptes que té sobre la taula son importants, de manera que caldrà que els governants ho entenguin en clau europea per seguir ser un referent mundial, ja que les visions autàrquiques i estatals nomes ens portarien a l'ostracisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat