Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2016 | 12:40
La fotografia · Política catalana

President Puigdemont: "Hem d'estar amatents i no abaixar la guàrdia perquè continuem tenint involucions que amenacen la democràcia"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha alertat aquest cap de setmana de les amenaces que atempten contra la democràcia, en l'acte de cloenda de l'Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

El cap del Govern ha fet un paral·lelisme entre la data en què va néixer aquesta entitat municipalista, l'any 1981,quan hi va haver el cop d'estat del 23 F, i l'actualitat, afirmant que "avui de cops d'estat militar no n'hi han, però sí que continuem tenint involucions que amenacen l'arquitectura democràtica". Per això, ha fet una crida a "estar amatents des del món local i institucional a no abaixar la guàrdia per defensar els valors fundacionals de la nostra societat democràtica".

Davant uns 200 càrrecs electes que han participat durant tot el matí en aquesta XVIII Assemblea, el cap de l'Executiu ha agraït la tasca que l'ACM ha fet durant els seus 35 anys d'existència i "la seva valentia i la seva actitud insubornable de defensa del país".  "Quan se us ha necessitat hi heu estat, hi sou", ha continuat dient el president, i n'ha posat com a exemple el rebuig a la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, aprovada pel Partit Popular , "una llei que vol laminar també les competències als ens locals catalans i, per tant, laminant una manera d'entendre la societat", ha afirmat.

El president ha posat en relleu també la defensa que el món municipal ha fet també del dret a decidir "sense exclusions, com hem fet sempre els ajuntaments en aquest país". I ha afegit "així com quan algú té una necessitat no en fem cap diferència, tots som iguals, també heu demanat que aquest país pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament quin futur vol tenir".

En aquest sentit, el cap del Govern ha encoratjat els ajuntaments a "continuar la feina, a acompanyar-nos en els temps que ara tenim per endavant, que sabeu que són intensos, i en els quals es requerirà la vostra participació" perquè, ha remarcat, "quedi clar no només el compromís cap a una manera de fer les coses sinó el sentit profund de la defensa democràtica del dret a decidir del poble de Catalunya". "Quan l'Ajuntament i la gent s'han posat en marxa junts, és quan aquest país ha començat a ser imparable", ha reblat.

"Volem fundar la República de la proximitat"

Carles Puigdemont s'ha referit també durant la seva intervenció a les conclusions de la "Convenció Municipalista, el futur del món local", un procés de reflexió obert per l'entitat municipalista, i les conclusions del qual ha aprovat aquest migdia l'Assemblea. Pel president, aquest document "suposa un pas més en la defensa d'aquest país, una proposta d'un model de governació per servir els ciutadans de manera més eficient i eficaç, que ens permeti dotar-nos d'eines pròpies, eines d'estat per poder decidir el nostre futur".

En aquesta línia, el president ha advocat per "reforçar l'arquitectura institucional que tingui un compromís amb la proximitat i que des del món local es pugui prestar serveis d'estat bàsics". "Quan diem que volem fer política de proximitat estem dient que volem fer política bàsicament i radicalment democràtica", ha continuat dient. I ha afegit "volem fundar la República de la proximitat. Aquest és el model de país que volem, i per això, ens hem de basar molt en els ajuntaments i en els poders locals".

"Ens cal un marc competencial, de finançament, de coresponsabilitat i de codecisió que ens ajudi a enllaçar aquesta cadena de participació, de confiança i de transparència que ha d'imperar en una societat eficient i moderna", ha reblat.

Prèviament a la intervenció del president, hi ha pres la paraula el president de l'ACM, Miquel Buch. La  XVIII Assemblea de l'ACM s'ha celebrat durant tot el matí al Museu de les Aigües, a Cornellà de Llobregat, i en el decurs de la mateixa s'ha commemorat també el 35è aniversari de l'entitat. A més del president Puigdemont, hi ha assistit el conseller d'Interior Jordi Jané, i el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar. També hi ha assistit el director general del Grup AGBAR, Alberto Martínez. L'acte inaugural, que s'ha celebrat a primera hora del matí, ha estat presidit per la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat