Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de d'abril del 2016 | 11:38
La fotografia · Política

Carles Puigdemont es reuneix amb Mariano Rajoy a la Moncloa

El president de la Generalitat  ha assegurat aquest  després de la reunió que ha mantingut a la Moncloa amb el president en funcions del Govern espanyol, que Mariano Rajoy li ha traslladat que "no hi havia cap tipus de marge, possibilitat ni acord"en relació a la celebració d'un possible referèndum a Catalunya.


Malgrat emmarcar la trobada en un "clima de cordialitat formal i normalitat institucional", Puigdemont ha constatat que també ha servit per"evidenciar algunes profundes discrepàncies", principalment amb el que és "l'element fundacional d'aquesta legislatura". "Crec que podia haver anat bé, però tristament no hi ha anat", ha declarat el cap de l'Executiu, que ha lamentat que "no hi ha hagut cap proposta concreta ni marge de negociació".

 

En roda de premsa des del centre cultural Blanquerna de Madrid, el cap del Govern també s'ha mostrat taxatiu en afirmar que, "mentre algú es pensa si ha de donar o no resposta o proposta a la qüestió catalana, nosaltres anirem fent, com fins ara""Amb bon to i diàleg, treballant pels ciutadans, portant lleis al parlament i vetllant pels seus interessos, però anirem construint estructures d'estat i un marc legal que ens permeti constituir un estat independent", ha reblat. Perquè el president ha subratllat que ara ens trobem "en el temps de les decisions, no del tempteig" i que el mandat del poble de Catalunya a les urnes i del Parlament "és un mandat amb el qual em van investir president i al qual jo seré fidel".

 

Tot i la negativa evident del govern espanyol en negociar, Puigdemont ha reiterat un cop més la "voluntat inequívoca de trobar un espai de negociació i d'acord" per part de l'Executiu que encapçala. "Nosaltres no ens aixecarem mai de la taula de la negociació, encara que només hi siguem nosaltres sols, que és el que passa avui. Si algú te interès en seure-hi, sap que sempre tindrà un plat parat a taula, però nosaltres, tanmateix, anirem passant", ha subratllat.

 

 

Un document amb 46 demandes

 

El president Puigdemont ha arribat a la reunió amb Mariano Rajoy un document format per 46 demandes i propostes que Catalunya posa sobre la taula de la negociació amb l'Executiu central. Unes reclamacions que se centren en quatre grans àmbits: la relació Catalunya-Espanya; la garantia dels drets socials (amb demandes en polítiques socials i política fiscal i financera); els incompliments de l'Estat amb Catalunya, la invasió de competències i les interferències en l'acció de Govern, i la judicialització de la política.

 

Són el doble de propostes que les que Artur Mas va presentar a Rajoy en la seva última reunió i el cap de l'Executiu li ha demanat que no passés el mateix que llavors, "un acusament de rebuda" i un "incompliment", sinó que, "sihi ha voluntat real de complir les obligacions constitucionals de l'Estat en relació a les competències de la Generalitat, ens posem a treballar".

 

Fruit d'aquesta demanda, Rajoy ha acceptat la proposta de Puigdemont que, en els propers dies, els vicepresidents dels dos Governs "es reuneixin per fer el seguiment d'aquelles mesures on hi pot haver un marge d'acord", com per exemple les relacionades amb el dèficit, el pagament de quantitats pendents de fa anys o els recursos d'inconstitucionalitat. El president confia que d'aquesta trobada "en surti un calendari de treballa que, a curt termini, proposi acords i decisions que vagin a resoldre incompliments de l'estat, pagaments de deutes i reducció de l'asfixia financera de Catalunya".

 

En relació a la judicialització de la política, el president li ha traslladat a Mariano Rajoy que li sembla "un error perseguir idees a cop de jutjats". "Crec que és un greu error que ajuntaments, alcaldes i regidors hagin de respondre davant el jutjat per expressar una opinió política; l'abús de recursos d'inconstitucionalitat per paralitzar l'acció de govern, o enviar als tribunals el president Mas, la vicepresidenta Ortega, el conseller Homs i la consellera Rigau", ha afirmat.

 

En aquest sentit, Puigdemont ha demanat que, com a mínim, pel que fa a la llei 24/2015 sobre la qual s'ha anunciat un possible recurs del Consell de Ministres, "el govern espanyol no abusi de la facultat que té d'exigir-ne la suspensió cautelar. Que si el que estem discutint són qüestions de competències, que nosaltres tenim la convicció que no ens excedim en cap, almenys no perjudiquem la gent que en pot ser beneficiària". Perquè la gent, ha subratllat, "no pot esperar més i no hi entén de governs en funcions".

 

També s'ha tractat el tema de la crisi dels refugiats on el president ha reiterat la "voluntat de col·laboració des del primer dia" del seu Govern i ha traslladat al president en funcions que Catalunya "està en condicions de complir el nostre compromís ètic amb la millor idea d'Europa i d'intentar posar allò que ens pertoca posar per solucionar el problema".


A continuació adjuntem el document amb les 46 demandes del Govern català:







Multim�dia
Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat