Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de desembre del 2009 | 15:43
Notícia · Comunicació

"Qui té la culpa dels últims casos de corrupció: el que roba o les institucions que es deixen robar?"

Barcelona · Aquesta és una de les reflexions del periodista de l'Avui Albert Balanzà, un dels ponents de la tercera Jornada de Periodisme Ramon Barnils, centrada enguany en el tractament informatiu que reben els casos de corrupció del país. A més de Balanzà, han estat presents a l'acte el redactor de La Directa i Vilaweb, David Fernández, i el coordinador de El Matí de Catalunya Ràdio, Jofre Llombart. Els tres han coincidit en remarcar que és necessari tornar al periodisme d'investigació i de carrer per tal de dependre menys de les filtracions interessades.

Sant Cugat ha estat l'escenari de la Jornada del Grup Barnils, que ha intentat respondre a preguntes com "fins a quin punt els periodistes contribueixen a la sensació creixent de corrupció a l'esfera pública? Manen les audiències a l'hora de posar la lupa sobre els casos corruptes? Quins són els deures dels mitjans a l'hora de tractar afers com el de Fèlix Millet o Pretòria?".

Fernández ha exposat que és necessari retornar al periodisme d'investigació perquè "ajuda a fer una ciutadania més lliure". El periodista del setmanari La Directa ha afirmat que "el periodisme està tocat, el que es fa avui és un periodisme de cadira precària", i ha explicat que "els casos Millet i Pretòria no són fets aïllats, hi ha casos de corrupció sovintejats a Catalunya en les darreres dècades", tant a nivell públic com privat.

Per Jofre Llombart, una de les dificultats en la cobertura de casos de corrupció és el desfasament entre la rapidesa dels mitjans de comunicació i la lentitud de la justícia. Llombart ha dit que "la falca de la presumpció d'innocència és la versió textual de 'la pena del telenotícies'".

D'altra banda, el coordinador de la secció Ciutat de l''Avui', Albert Balanzà, ha defensat també el periodisme d'investigació, tot i que ha reconegut el seu alt cost perquè "la investigació té el problema que potser durant tres mesos no treus un tema, una cosa insostenible".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat