Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de d'octubre del 2007 | 16:40
Notícia · Cultura

Alemanya descobreix la cultura catalana

La Fira del Llibre de Frankfurt obre avui les seves portes amb Catalunya com a convidada d'honor. De fet, es pot afirmar que la presència de la cultura catalana a Alemanya no s'inicia amb la inauguració de la Fira, sinó que ja fa mesos que els mitjans de comunicació alemanys se'n fan ressò. Si bé Catalunya no és en absolut desconeguda entre els alemanys, el cert és que la majoria tan sols la identifiquen amb els nostres artistes més cèlebres i internacionals, com Gaudí, Miró o Dalí. És per això que la Fira del Llibre d'enguany constitueix una ocasió immillorable per a donar a conèixer la cultura catalana en tot el seu abast, des de la literatura fins a l'art, passant per la història o fins i tot la cuina.


Des que es donés a conèixer que Catalunya seria la convidada d'honor de la Frankfurter Buchmesse de 2007, l'interès dels mitjans de comunicació alemanys en la nostra cultura ha anat augmentant a un ritme considerable, sobretot pel que fa als més especialitzats en temes literaris o culturals, com per exemple el setmanari Börsenblatt o el canal de televisió franco-alemany Arte. Tanmateix, ha estat a mesura que s'apropava el dia de la inauguració que s'han multiplicat els programes especials dedicats a la literatura, l'art, el cinema, la història o la cuina catalanes. Ja sigui amb més o menys encert a l'hora de presentar Catalunya, no hi ha dubte que el tractament mediàtic que s'ha fet arreu d'Alemanya del convidat d'honor d'enguany de la Fira del Llibre suposa una gran plataforma per donar a conèixer el nostre país i la nostra identitat. El passat 18 de setembre, l'esmentada revista Börsenblatt, el setmanari més prestigiós del sector editorial alemany, publicava un número especial amb catorze pàgines dedicades exclusivament a Catalunya. Sota el títol Die neuen Eroberer ("Els nous conqueridors"), Holger Ehling posava de relleu en el seu article el desenvolupament i la constant expansió del món editorial català, amb una producció comparable a la de països com Irlanda o Malàisia. Per la seva banda, un article de Kirsten Brandt es lamentava que el debat polític que s'ha generat entorn de la presència de la cultura catalana a Frankfurt pugui fer ombra a la immensa riquesa d'una literatura encara força desconeguda a Alemanya. Aquesta preocupació ha estat objecte de debat també en els mitjans televisius i els principals diaris alemanys, com el Frankfurter Allgemeine Zeitung o el Süddeutsche Zeitung. Polèmiques al marge, l'especial de Börsenblatt continuava amb un article de Tilbert Dídac Stegmann, professor de filologia catalana a la Universitat Goethe de Frankfurt, que feia un breu repàs a la història de la literatura catalana, amb especial èmfasi tant als autors avantguardistes de principis del segle vint com a algunes de les principals figures internacionals de les lletres catalanes, com Mercè Rodoreda o Josep Pla. Per acabar, el setmanari oferia als seus lectors un retrat d'un dels escriptors catalans més destacats de l'actualitat, Quim Monzó. No hi ha dubte, doncs, que reportatges com aquest, publicat en una de les revistes més influents en cercles editorials i literaris alemanys, contribueixen decisivament a situar la cultura catalana en l'òrbita internacional, tot proporcionant-li la difusió que es mereix i que lamentablement no sempre és possible d'aconseguir, a causa principalment dels entrebancs que se li posen des de determinats sectors polítics. 

A banda de la premsa escrita, diversos canals de televisió també s'han fet ressò de l'esdeveniment i han emès, o tenen previst fer-ho, diversos programes documentals sobre diferents àmbits de la cultura catalana. Aquest és el cas, per exemple, del prestigiós canal franco-alemany Arte, que el proper divendres dia 12 emetrà diversos reportatges articulats al voltant del convidat d'honor de la Fira del Llibre d'enguany.

En definitiva, es pot dir que la difusió que està rebent Catalunya en els mitjans de comunicació alemanys, principalment en els d'àmbit cultural, donen lloc a l'optimisme. La Fira del Llibre de Frankfurt ha sembrat la llavor perquè la nostra cultura en general i la nostra literatura en concret ampliïn horitzons i es donin a conèixer al món. Ara només cal veure si aquest esforç dóna els fruits esperats i si a partir del dia 14, en què la Frankfurter Buchmesse tanca les seves portes fins a l'any que ve, Catalunya enceta una nova etapa amb el reconeixement internacional que per la seva història i cultura es mereix.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat