Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de gener del 2016 | 12:57
Notícia · Cultura

Francesc Dalmau, de Normandia a Palamós

L'historiador Francesc Marco signa la biografia d'aquest metge republicà gironí, que va participar al desembarcament de Normandia a la Segona Guerra Mundial. Editat per la Fundació Irla.El llibre recull la vida de Francesc Dalmau i Norat (Girona, 1915-Palamós, 2003), metge de professió, diputat al Parlament

de Catalunya durant la primera legislatura (1980-1984) i alcalde de Palamós (1983-1985).

De jove va combatre amb l'Exèrcit Republicà a la Guerra Civil (1936-1939), marxà a l'exili, retornà, fou empresonat pel franquisme i després d'escapar-se del camp de presoners de Punta Carnero, creuà nadant de nit els 8 quilòmetres de la badia d'Algesires, per arribar a Gibraltar, on demanà asil polític i s'incorporà a l'Exèrcit britànic, amb el qual participà al desembarcament de Normandia a la Segona Guerra Mundial i va ser condecorat amb diverses medalles.

 

Des del punt de vista polític, Dalmau va destacar per la seva resistència al feixisme. La seva implicació en els fets del Sis d'Octubre el van conduir per primer cop a la presó.

 

De la seva trajectòria professional com a metge, el llibre destaca que va  assistir l'expresident del Parlament Antoni Rovira i Virgili a l'exili i va ser metge personal de Josep Pla. També explica les seves vivències com a metge de poble després de tornar de l'exili.

 

La presentació de llibre, al Teatre-Auditori La Gorga de Palamós, va comptar amb les intervencions del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, l'historiador i catedràtic de la UdG Joaquim Nadal; el president de la Fundació Irla, Josep Huguet; l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, i l'autor del llibre, Francesc Marco.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat