Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de maig del 2016 | 00:00
Notícia · Cultura

Presentació del Projecte Museus Catalans a Google Art Project

Aquesta setmana s'ha presentat el projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, una iniciativa del Departament de Cultura per a la promoció internacional del patrimoni conservat als museus catalans i la seva posada en valor. Mitjançant aquest projecte,

que s'ha presentat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que té lloc mundialment cada 18 de maig, 12 museus catalans s'han incorporat  a aquesta plataforma que promou l'accés a l'art a través de Google.

Google Art Project és un projecte de col·laboració entre la companyia i algunes de les institucions més importants del món per donar a conèixer als usuaris les obres d'art més representatives de forma molt detallada. El seu objectiu és disposar de continguts per oferir un millor accés a l'art a través d'internet i que els usuaris puguin descobrir i contemplar obres d'arreu del món. Actualment, en formen part 775 institucions culturals, que han pujat a internet més de 250.000 imatges de més de 13.000 artistes.
Els 12 museus catalans que a partir  del dia 18 de maig s'han incorporat  a la plataforma de Google se sumen als tres que ja en formaven part: el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu Episcopal de Vic i la Fundació Rafael Masó. Es preveu, a més, que, en una segona fase, properament s'afegeixin a la plataforma 12 equipaments més. Altres museus podran ser visitats a partir d'ara a través d'aquesta plataforma, com el Smithsonian National Museum of African American History and Culture; el  Freud Museum Lodon, el Baltimore Musem of Art, o el The Frick Pittsburgh, entre altres.
Tots els museus participants han realitzat, com a mínim, una exposició virtual amb els seus fons, de manera que l'usuari tingui una experiència més propera a la realitat de les obres, contextualitzar-les amb documents audiovisuals, documents històrics, entrevistes d'experts, etc.
Els 12 museus que s'incorporen a la plataforma en aquesta primera fase són:
- Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú)
- Fundació Municipal Joan Abelló (Mollet del Vallès)
- Fundació Pau Casals (El Vendrell)
- Museu Cau Ferrat (Sitges)
- Museu d'Art Jaume Morera (Lleida)
- Museu d'Art Modern (Tarragona)
- Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa)
- Museu Maricel (Sitges)
- Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
- Museu Romàntic (Sitges)
- Nat-Museu de Ciències Naturals (Barcelona)
- Palau Maricel (Sitges)
En aquesta primera fase del projecte s'han incorporat 1.221 obres, 165 gigafotos, 18 exposicions virtuals i 10 visites virtuals amb tecnologia trekker.
Els museus que s'incorporaran a la plataforma en la segona fase són: Consorci Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona; Consorci Museu Terres de l'Ebre; Museu de Badalona; Museu de Gavà i Parc Arqueològic; Museu de la Pell d'Igualada; Museu d'Arqueologia de Catalunya (Barcelona,  Empúries, Girona, Ullastret); Museu d'Art de Girona; Museu d'Història de Catalunya i  Thermalia. Museu de Caldes de Montbui.
La participació dels museus catalans a la plataforma Art Project forma part de l'acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i  el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) per a la internacionalització i posada en valor del patrimoni cultural de Catalunya a través de les diferents plataformes de Google. Aquesta col·laboració es va iniciar el 2013 amb la publicació de la visita virtual a Google Street View de 17 monuments.
Per fer possible la participació dels museus catalans al projecte de Google, els museus han treballat per fer encara més accessibles les seves col·leccions des de qualsevol lloc i moment: han realitzat una selecció de les obres de les col·leccions que conserven en els seus fons; han preparat continguts d'alta qualitat que les expliquin; han traduït tots els textos a l'anglès i el castellà; han preparat i col·laborat amb els equips de Google en la captació de les imatges per a la realització de la visita virtual de les sales i dependències del museu, i han seleccionat i preparat les obres per a la realització d'imatges en molt alta resolució (gigapixels). Per primer cop, Google ha posat a disposició dels museus la possibilitat de realitzar tantes imatges en alta qualitat com aquests decidissin a través de l'anomenada Art Camera, que permet visualitzar les obres amb una gran qualitat de detall.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat