Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de novembre del 2016 | 11:34
Notícia · Cultura

Un nou portal web reuneix per primera vegada tota l'obra d'Antoni Gaudí a Catalunya

Ahir es va posar  en funcionament el Portal Gaudí el web que aplega, per primera vegada, el conjunt de l'obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consell per al foment i la difusió de l'obra de Gaudí, l'òrgan encarregat d'impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l'obra d'aquest,

neix com a resposta a la necessitat d'aplegar en un únic espai l'obra monumental que l'arquitecte va projectar i construir a Catalunya.

 

Portal Gaudí vol fer accessible als usuaris d'arreu del món la història i personalitat d'Antoni Gaudí com a arquitecte universal i tots els béns monumentals que es conserven a Catalunya. Vol ser, doncs, un lloc de referència per aquelles persones interessades a conèixer l'obra que l'arquitecte va deixar a Catalunya.

 

Per al disseny de la pàgina web, s'ha estudiat tot allò que va inspirar Gaudí durant la seva trajectòria i la seva obra, per tal de transmetre de la millor manera possible el seu estil característic. Portal Gaudí té un disseny sobri i minimalista que potencia l'obra de l'artista per tal de no interferir amb les imatges de les obres, que volen ser les autèntiques protagonistes del portal.

 

Han presentat el Portal Gaudí el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Mataró Joaquim Fernàndez. La presentació ha tingut lloc en el marc de la sessió anual del Consell Gaudí, que s'ha celebrat aquest matí a la Nau Gaudí de Mataró.

 

El web es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) per tal de fer accessible el contingut tant a públic local com internacional, i amb un disseny responsiu que facilita la consulta des de qualsevol tipus de dispositiu mòbil.

 

El contingut de Portal Gaudí s'estructura en sis apartats: "Els Edificis", "Antoni Gaudí", "Consell Gaudí"," Activitats", "Recerca i coneixement" i "Vull Visitar".

 

El principal apartat i eix vertebrador del web és "Els Edificis", l'espai on es troben els catorze béns monumentals de Gaudí a Catalunya, set dels quals són Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cadascun dels edificis conté informació sobre la seva història i construcció, informació pràctica per a la visita, fotografies en alta resolució, ubicació en el mapa i enllaços als materials de recerca relacionats i les principals activitats programades en aquell edifici.

 

L'altre eix destacat és l'apartat biogràfic d'Antoni Gaudí, un espai molt visual, inspirat en la natura i el trencadís. A mesura que l'usuari avança en la lectura de la línia del temps, que va des del seu naixement, l'any 1852, fins a la seva mort, el 10 de juny de 1926, va descobrint els moments més destacats de la seva vida i de la seva obra.

 

Els altres continguts de Portal Gaudí són l'agenda d'activitats i l'espai de recerca i coneixement. Aquest darrer permet, a través d'un cercador, consultar documentació relacionada amb els edificis, com són planimetries originals, expedients d'obra i declaracions de protecció.

 

Una de les funcionalitats més destacades del web és la de "Vull Visitar", identificada per una icona amb un cor. Cadascuna de les fitxes de les obres de Gaudí inclou la icona que l'usuari pot clicar. A través d'aquesta acció, l'usuari genera una llista de desitjos dels edificis que vol visitar. La fitxa dels edificis seleccionats o llista de desitjos es pot descarregar en PDF, es pot imprimir i compartir a les xarxes socials i per correu electrònic.

 

Pel que fa a la comunitat virtual, Portal Gaudí vol promoure la mirada dels visitants de les obres de Gaudí a través d'una galeria fotogràfica que recull les imatges que els usuaris han compartit a la xarxa social Instagram. L'espai visual està moderat a través de diverses etiquetes, com la de Gaudí i la dels propis edificis, i mostra les fotografies que han realitzat els usuaris que han visitat els diversos béns monumentals. Per fomentar aquesta participació, Portal Gaudí posa en funcionament, des d'avui, dues etiquetes més #PortalGaudi i #ConsellGaudi.

 

Durant la presentació del web, es van tractar altres temes de caràcter divulgatiu com són la configuració del Passaport Gaudí, un document adreçat al visitant que recull la informació de l'obra catalana de l'arquitecte i certifica la visita a tots els béns gaudinians; la configuració de l'Arxiu Fons Digital de Gaudí, que té per objecte recopilar tota la informació de què disposen els gestors dels béns per poder nodrir, progressivament, el Portal Gaudí i esdevenir l'arxiu digital de l'obra gaudiniana, així com la possibilitat de la creació de la Ruta Gaudí.

 

També es van presentar el programa del II Seminari del Consell Gaudí, que se celebrarà el proper 12 de desembre i tractarà sobre la gestió dels usos a l'obra de Gaudí. Cultura, està format pels gestors dels edificis de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, entitats i experts reconeguts en l'obra de l'arquitecte i responsables del Govern de la Generalitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat