Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de de juny del 2011 | 18:12
Notícia · Economia

La CE afirma que Catalunya ha fet una "retallada de proporcions inèdites"

Brussel·les admet l'"esforç enorme" que s'està duent a terme, "diferent" al de la resta de comunitats autònomes.

ACN · La Comissió Europea reconeix que la Generalitat ha fet ja "una retallada de proporcions inèdites" i un "esforç enorme" que està sent "diferent" al de la resta d'autonomies. Brussel·les matisa així la seva alerta que les comunitats poden "posar en perill" la solvència de l'Estat espanyol. L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, havia demanat a Zapatero que colli les autonomies imposant-les un sostre de despesa per llei, però aquest dijous el seu portaveu, Amadeu Altafaj, ha aclarit en declaracions a l'ACN que Brussel·les "evidentment té en compte" i "valora" que "l'executiu català hagi presentat una retallada del 10% del pressupost".

La CE havia picat el crostó aquest dimarts a les comunitats sense diferenciar Catalunya de la resta ni tenir en compte el deute que el govern espanyol no li paga (1.450 milions d'euros del fons de competitivitat, inversions en infraestructures i traspàs d'actius immobiliaris). Rehn va exigir al govern espanyol que "s'asseguri que l'objectiu de reducció del dèficit es compleix en tots els nivells de l'administració" i li va reclamar que "apliqui de forma estricta els mecanismes existents de control del dèficit i el deute dels governs regionals". I és que Brussel·les tem que l'Estat incompleixi la reducció del dèficit públic que li ha promès: calcula que aquest 2011 li faltaran tres només tres dècimes (i es quedarà en el 6,3%del PIB), però que l'any que ve els seus números vermells es mantindran encara un punt per sobre del previst, en el 5,3%.

Altafaj alerta que si algunes autonomies no fan els deures i incompleixen els objectius pactats "podrien posar en perill" el dèficit "global de l'Estat espanyol", perquè "la despesa està molt descentralitzada". El portaveu econòmic de la CE, però, admet que no és el mateix Catalunya que la resta: "Totes les comunitats autònomes han de tenir la mateixa obligació de complir els objectius pactats" de retallada, "però evidentment tenim en compte que els esforços estan sent diferents, que les situacions polítiques són diferents". En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Altafaj reconeix que la Generalitat ha fet "una retallada de proporcions inèdites" i "un esforç enorme" que "es valora des de Brussel·les".

"No pot interferir" en el fons de competitivitat

Precisament, Artur Mas ha viatjat dos cops a Brussel·les en només tres mesos de diferència per intentar netejar la imatge de les finances del Govern. El president de la Generalitat es va queixar aquest dilluns al del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que "si el govern espanyol pagués el que deu, combinat amb l'estalvi, Catalunya ja compliria aquest 2011 amb l'objectiu" de dèficit fixat per Brussel·les. I va avisar-lo que la Generalitat "no podrà anar més enllà" de la retallada del 10% de la despesa perquè estaria "tocant la base d'allò que és essencial" i "afectant el benestar i la reactivació econòmica del país". Brussel·les "valora" l'esforç enorme" que ha fet la Generalitat, però "no pot entrar" en la discussió del pagament del fons de competitivitat. "La transferència de recursos entre les comunitats autònomes i el govern espanyol és una negociació política interna, la CE no té cap base jurídica per intervenir-hi", s'excusa Altafaj.

Les recomanacions econòmiques de Rehn i José Manuel Durao Barroso, que els 27 han d'aprovar en la cimera d'aquest 23 i 24 de juny, avalen els plans de Zapatero de limitar per llei la despesa de les autonomies: aquest sostre hauria de ser l'equivalent a l'evolució del PIB nominal a mitjà termini, segons Brussel·les. La CE recorda que el 2010, Catalunya, Balears, Múrcia i Castella la Manxa van incomplir l'objectiu de dèficit públic, fixat en el 2,4% del PIB. Això mentre l'agència de qualificació de riscos Moody's alerta que la Generalitat està posant en risc la solvència de l'Estat, haurà d'endarrerir els pagaments als seus proveïdors i veurà "empitjorar" els seus problemes de liquiditat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat