Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de d'abril del 2011 | 16:45
Notícia · Economia

"M'encanten les petites nacions. M'encanten les petites quantitats. El món serà salvat pels petits"

Amb la cita d'aquesta frase d'André Gide comença l'economista gal·lès Adam Price el seu estudi sobre la viabilitat i els beneficis econòmics que pot comportar la independència pels països de mida petita.

La mida dels Països Catalans és molt beneficiosa econòmicament parlant en un context de globalització

Sota el títol "Allò petit és bonic, sexy i exitós: per què la independència de Gal·les i altres nacions té sentit econòmic", l'economista de la Universitat de Harvard posa de relleu de nou els avantatges que comportaria per als Països Catalans tenir un estat propi.

"Davant la perspectiva que un poble esculli el seu propi destí i traci el seu propi curs, l'statu quo afirma amb gravetat que aquesta opció no seria econòmicament viable. Sense el país colonial com a benefactor, se'ns diu, el petit no podria sobreviure". Aquesta reflexió, aplicable a la majoria de nacions que volen exercir el dret a l'autodeterminació, és la que pretén desmuntar l'economista gal·lès Adam Price a través d'un estudi en què destaca els avantatges econòmics que tenen les nacions petites. De fet, Price compara l'evolució i el creixement econòmic dels països d'aquesta mida respecte els grans estats, i mostra com els més petits hi surten guanyant. Fins i tot en els darrers tres anys, en què la crisi ha impactat amb especial força a la Unió Europea, l'economista exposa que els països petits s'han vist afectats en menor mesura per aquest context.

En un apunt al seu bloc, l'eurodiputat d'Esquerra Oriol Junqueras s'ha fet ressò d'aquest estudi i n'ha resumit les tres idees clau: els països petits, en l'actual context de globalització econòmica, estan més orientats a l'exportació de forma natural, a causa de les petites dimensions del seu mercat interior; les seves societats estan més cohesionades; i poden adaptar-se amb més rapidesa als canvis constants dels mercats. És cert que l'autor de l'informe –i no se n'amaga en cap moment- és un nacionalista gal·lès, però també ho és que les seves tesis parteixen de dades i arguments empírics i que, a més, ja s'havien reflectit amb anterioritat en altres obres com la dels analistes Alberto Alesina i Enrico Spolaore, 'Com més petits, millor?'.

En el llibre, els autors van utilitzar "les eines de l'anàlisi econòmica per examinar la formació i els canvis de les fronteres polítiques" i determinar, en conseqüència, quina és la grandària òptima d'un país basant-se en aspectes econòmics. Per Alesina i Spoloare, la mida òptima d'un país ve determinat "per la compensació del cost-benefici entre els beneficis de la mida i els costos de la heterogeneïtat". És a dir, "quan un estat és gran es beneficia de la mida del seu mercat interior, però la major heterogeneïtat de la població dificulta satisfer les seves aspiracions".

Així, en un context "de conflicte i proteccionisme convenen estats més grans perquè acumulen més força per defensar l'essencial. En canvi, en una situació de pau i obertura comercial, els països petits que sàpiguen internacionalitzar el seu mercat tenen molts avantatges perquè conserven intacta la seva capacitat de satisfacció de les preferències democràtiques. I quan els estats petits són viables, el lliure comerç promou l'autonomia regional i les secessions, creant nous estats a partir d'altres més grans però menys efectius".

Com afirma Junqueras, aquestes dades "ens demostren una sola cosa: que Catalunya necessita independitzar-se per sortir de la crisi", i que "el projecte independentista, és l'únic que aporta dades i arguments racionals". Per l'altra banda, només hi ha "temences atàviques o la lògica de la força –la força de l'estat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat