Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 20 de de juny del 2011 | 18:03
Notícia · Euskal Herria

Otegi vol ampliar el pol sobiranista i considera inevitable l'arribada d'una segona transició a Espanya

Després dels "històrics" resultats de Bildu, i a falta de pocs dies per ser jutjat novament a l'audiència nacional, el dirigent abertzale ha analitzat des de la presó el panorama polític basc.

"Els resultats són històrics. L'independentisme d'esquerres ocupa ja el carril central en l'espai polític basc". Així ha valorat Arnaldo Otegi, en una entrevista al diari Gara, els resultats obtinguts per Bildu el passat 22-M, que considera que han originat "un autèntic terratrèmol polític". Empresonat des de fa dos anys, Otegi ha considerat que el rotund èxit de la coalició independentista té una raó fonamental: "el poble basc ha volgut transmetre'ns de manera massiva, clara i contundent el seu recolzament a una estratègia que es desenvolupa per vies exclusivament pacífiques i democràtiques".

Analitzant l'actitud de bloqueig de l'Estat espanyol, Otegi ha explicat que aquest tan sols "modificarà la seva estratègia repressiva quan aquesta li generi més costos que beneficis".

Com a exemple de com l'Estat es pot veure forçat a modificar la seva estratègia, Otegi ha recordat l'exemple de Bildu. Al seu parer, "és evident" que Espanya no volia legalitzar la coalició abertzale, però "la cascada d'adhesions i pronunciaments a favor" ha fet que mantenir la il·legalització fos "insostenible, fins i tot pels àmbits del Poder Judicial".

Extrapolant aquest canvi d'actitud forçós de l'Estat, el dirigent abertzale ha admès que "a dia d'avui" no hi ha "una relació de forces suficient per obligar a l'estat a reconèixer i respectar un marc democràtic per a Euskal Herria", i per això ha afirmat que l'objectiu és "construir i articular aquesta relació de forces". Com? D'una banda, ampliant el "ventall de la nostra aliança estratègica sumant més forces (com Aralar, AB, NaBai) al bloc sobiranista d'esquerres" i, de l'altra, construint en el marc d'Euskal Herria "un gran acord democràtic", "de compromís històric", que englobi "totes les cultures polítiques que entenguin que EH és una nació i respectin" el dret a l'autodeterminació.

Pel que fa a l'Estat, Otegi considera que "estem arribant a un col d'ampolla en què aquesta segona transició és inevitable". De nou, ha dit el dirigent abertzale, "no és un problema de voluntat", sinó de "relació de forces".

Judici

Otegi també s'ha referit al judici al que s'enfronta, juntament amb vuit persones més, aquest 27 de juny a l'audiència nacional espanyola pel "cas Bateragune". "Les nostres detencions tenien l'objectiu d'avortar el debat i el conseqüent canvi d'estratègia de l'esquerra abertzale", ha exposat el dirigent, que ha afegit que "van 'construir un relat'" consistent en defensar que l'evolució de l'esquerra abertzale "forma part d'un pla elaborat per ETA". Tot i que Otegi ha recordat que la tesi és insostenible, i que fins i tot hi ha una divisió interna al TS i al TC en aquest afer, ho tornaran a intentar al judici perquè a "l'Estat no li interessa el canvi d'estratègia de l'esquerra abertzale", que deixa "nua i fa insostenible la posició de l'Estat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat