Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de gener del 2012 | 18:57
Notícia · Euskal Herria

Urizar i Basagoiti: una reunió, dues versions

L'abertzale Peio Urizar i el popular Antonio Basagoiti es reuneixen per analitzar l'escenari obert a Euskadi i en traslladen el contingut per separat.

Izaronews · El secretari general d'EA, Peio Urizar i el president del PP basc, Antonio Basagoiti, s'han reunit aquest matí al despatx del segon, a la seu del PP a Bilbao en una trobada que s'ha allargat durant una hora i mitja i que ha servit per normalitzar les relacions entre les dues formacions. Després de la cita ambdós han donat, per separat, la seva versió sobre el contingut de la trobada que, atenent a les diferències ideològiques d'ambdós, poc tenien a veure.

Urizar ha dit que li ha traslladat al dirigent popular la necessitat que el govern de Mariano Rajoy faci passos en matèria de política penitenciària com ja ho va fer Aznar, que durant el seu mandat va acostar a presons pròximes al País Basc a un centenar de presos d'ETA. Urizar a més s'ha mostrat satisfet del diàleg mantingut amb Basagoiti perquè aquest li ha reconegut "l'arrel política" del conflicte basc. "Ha dit sí al reconeixement d'aquesta arrel política (...), i encara que no hem anat al detall sobre les diferents fórmules per posar fi al conflicte, el reconeixement que també hi ha una arrel política és positiu".

Per la seva banda, Antonio Basagoiti ha precisat que sí que existeix "conflicte polític" si es refereix a "diferències polítiques i d'identitats, però si és ETA, no". "Jo el que dic és que conflictes polítics n'hi ha molts al món i conflictes i diferències n'hi ha. El que no hi ha en gairebé cap lloc del món desenvolupat són persones disparant i dient que tenien raó en el que estaven fent ".

Basagoiti ha precisat, a més, que la reunió amb Peio Urizar ha estat en la seva qualitat de secretari general d'EA, "que sempre ha condemnat a ETA", i no com a representant de Bildu o Amaiur. "És positiu i constructiu que puguem tenir una relació directa les dues formacions. És important que al final del terrorisme s'arribi amb aquells que volen la pau", ha dit Basagoiti.

"L'important -ha afegit Basagoiti- és que ells volen acabar amb això d'ETA i nosaltres volem acabar amb ETA i poder viure en llibertat, d'una vegada per totes. Per això, li he exposat que li demanin a ETA que es dissolgui, que lliuri les armes i que col•laborin en què es reconegui el dany causat per la banda durant aquests 50 anys ".

Antonio Basagoiti ha assegurat, a més, que no té intenció de traslladar el contingut de la reunió al president del Govern, Mariano Rajoy, perquè aquest sap "perfectament" què pensa el PP basc, "que és el mateix que pensa ell, que l'únic camí per a la fi d'ETA i per viure en pau i en llibertat és ser exigents fins que ETA es dissolgui ". El dirigent popular ha dit també que fa mesos va rebutjar mantenir una entrevista amb el líder d'Eusko Alkartasuna perquè el PP no estava " d'acord amb les coses que deia". "Però he preferit dir-ho a la cara", ha afegit.

Peio Urizar s'ha congratulat que l'entrevista s'hagi celebrat, encara que "tard", ja que va ser sol•licitada fa un any, i ha traslladat a Antonio Basagoiti "que els passos" que s'han donat per aconseguir la nova situació política a Euskadi " exigeixen implicació "a totes les formacions. A més, ha reconegut que el PP d'Euskadi "té un paper important" a desenvolupar en aquesta "aposta" de la societat basca.

Li ha demanat que s'avanci "en les conseqüències del conflicte i en el tema dels presos", i ha subratllat que la manifestació de dissabte a Bilbao "és significativa que cada vegada més sectors socials s'estan sumant" a les reivindicacions a favor dels drets dels reclusos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat