Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de juliol del 2009 | 15:25
Notícia · Història

Gemma Aguilera s'endinsa a Una humanitat extingida' al món dels neandertals

Barcelona · Fa 40.000 anys, els homínids sapiens -els nostres avantpassats, procedents de l'Àfrica- arriben a Europa i entren en contacte amb els neandertals. 12.000 anys després, aquest xoc desemboca en l'extinció dels europeus autèntics. La periodista Gemma Aguilera porta al gran públic, amb l'ajut d'investigadors i científics -especialment catalans i valencians, reconeguts mundialment en aquest camp- els

darrers descobriments sobre els neandertals, els nostres cosins llunyans, i analitza si eren també humans i les causes que els van portar a desaparèixer després de regnar a Europa durant 300.000 anys.

Gemma Aguilera, redactora de El Temps i col·laboradora de mitjans com l'Avui, apropa a Una humanitat extingida' (Ara llibres), les darreres investigacions fetes sobre els neandertals, de manera divulgativa però sense perdre el rigor científic. L'autora analitza les causes de la seva extinció i si es van barrejar genèticament amb els homo sapiens en els 12.000 de convivència. I és que, tot i que actualment som els únics homínids trepitjant la capa de la terra, fa milers d'anys van arribar a conviure en el temps -i en l'espai- quatre espècies diferents d'homínids.

"La idea -explica Aguilera- era compilar en un sol volum tota la informació que hi ha sobre els neandertals des del descobriment de les primeres restes a la vall del Neander, a Alemanya, al 1856". Les tesis d'antropòlegs, genetistes, etnòlegs i prehistoriadors són l'eix d'aquest assaig que avança, ja, "algunes de les conclusions que els científics creuen que es desprendran" de l'estudi del genoma dels neandertals, que s'acabarà de desxifrar en uns mesos.

El pròleg d''Una humanitat extingida' va a càrrec del reconegut paleontòleg Eudald Carbonell, una de les moltes veus catalanes i valencianes que apareixen al llibre -juntament amb anglesos i francesos- ja que els Països Catalans compten amb experts d'abast internacional, les investigacions dels quals han estat clau per conèixer millor els neandertals.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat