Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de gener del 2010 | 16:11
Notícia · Història

Ferran Dalmau i Pau Juvillà posen llum a l'organització armada EPOCA, l'exèrcit a l'ombra'

Barcelona · Considerada la percussora de Terra Lliure, l'Exèrcit Popular Català (EPOCA) -batejat així per la policia espanyola- va erigir-se durant la dècada dels setanta com una organització militar clandestina que pretenia fer front a les escorrialles del franquisme i a les renúncies i claudicacions que va suposar la transició. 30 anys després, Ferran Dalmau i Pau Juvillà rescaten de l'oblit aquell grup d'activistes a EPOCA: l'exèrcit a l'ombra' (ed. El Jonc).

Basant-se quasi en la seva totalitat en relats orals d'antics membres d'EPOCA, -a causa de les mesures de seguretat del grup no hi ha documents escrits- els autors repassen els orígens d'aquest moviment d'alliberament nacional inspirat fortament amb l'IRA, un fet gens casual tenint en compte que un dels seus màxims dirigents, Jaume Martínez i Vendrell, ja havia militat abans de la Guerra Civil a l'organització política i militar Nosaltres Sols!, que havia adoptat el nom del Sinn Féin irlandès.

Els autors, ambdós militants de la CUP, repassen la història d'aquest grup, format majoritàriament per membres del Front Nacional Català,  la seva voluntat de lluitar contra la no ruptura que va suposar passar del franquisme a la monarquia parlamentària espanyola, i la seva dissolució a principis dels vuitanta. L'obra recorda, també, la dura repressió estatal que van rebre alguns dels seus membres, acusats d'assassinar l'empresari Josep Maria Bultó l'any 1977, que van desembocar en la històrica sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg el 1988. Als detinguts se'ls havia aplicat la Llei Antiterrorista, sota la qual varen ser incomunicats i torturats fins que van signar unes declaracions autoinculpatòries i, després d'un llarg i rocambolesc procés, la sentència europea va suposar la primera condemna a l'Estat espanyol per la violació del Conveni Europeu dels Drets Humans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat