Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de març del 2010 | 15:28
Notícia · Història

L'obertura de la tomba del rei Pere el Gran permet descobrir un ritual funerari no documentat a la Corona d'Aragó

ACN · L'obertura de la tomba del rei Pere el Gran i els primers treballs sobre el seu cos i els seus teixits han permès localitzar que sota el cos hi havia un farcell de roba amb un manyoc de cabells que haurien de pertànyer al monarca i que podrien formar part d'un ritual funerari propi del Món Antic, però desconegut fins ara a la Corona d'Aragó. Les primeres observacions li donen al cos del rei una estatura de 173 centímetres -una alçada molt destacada per l'època-, una complexió física gran i tenia un bon estat de salut. A més, les seves característiques òssies permeten afirmar que va viure "com un rei" perquè no va tenir desgast, en paraules de Marina Miquel, coordinadora general del projecte.

A partir d'ara, es farà una investigació exhaustiva que aportarà coneixements sobre Pere el Gran, un personatge amb una important dimensió europea i mediterrània. Els resultats, a més, permetran entendre la quotidianitat del rei, els seus costums i altres aspectes, com la dieta.

A finals d'abril, el cos hauria de tornar a la tomba del monestir de Santes Creus amb l'objectiu de treballar encara amb la restauració completa del farcit funerari. Els teixits, però, no es dipositarien a la tomba sinó que es restaurarien amb l'objectiu d'exposar-los al Museu d'Història. A finals de juny o principis de juliol es preveu que la restauració del conjunt de la tomba ubicada a Santes Creus es completi, coincidint amb l'acte commemoratiu del 850è aniversari del monestir.

El conjunt funerari està format el cos més els teixits que l'envolten. Segons els investigadors, es troben en un bon estat de conservació, tot i que els teixits que estan al voltant del paquet funerari presenten un estat de conservació més dèbil. En conjunt, però, l'estat és bo ja que entre el 15 i el 17 de març es va poder obrir la tomba, treure les restes del rei i traslladar-les des del monestir de Santes Creus fins a la seu del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, on s'ha habilitat un espai per analitzar-les i estudiar-les.

Inicialment, el rei Pere el Gran va ser enterrat l'any 1285 en un lloc indeterminat del mateix monestir de Santes Creus, a prop de l'altar, i va ser traslladat entre finals de l'any 1302 i principis del 1303 a aquesta tomba, que va fer construir el seu fill Jaume II.

La documentació històrica indica que només hi va haver un intent d'obertura de la tomba, que va ser el 1857 per part del restaurador Bonaventura Hernández Sanahuja, qui va poder aixecar uns escassos centímetres la tapa del sepulcre, tal com explica a les seves memòries i com s'ha pogut corroborar amb aquestes primeres investigacions. Els historiadors creuen que la sepultura no ha estat profanada a causa del gran pes de la tapa i del conjunt escultòric que té al damunt.

Pere el Gran, nascut el 1240 i mort el 1285, va conquerir Sicília lluitant contra els francesos i contra el Papat, va flexibilitzar el poder autocràtic reial i va fer el primer pas per allunyar l'Església del poder polític a Europa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat