Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de d'octubre del 2009 | 15:50
Notícia · Història

Un professor nordamericà defensa els "sòlids arguments" de l'origen català de Colom

Barcelona · El seu nom és Charles J. Merrill i és professor de llengües europees i estudis medievals al seminari Mount St. Mary's, als Estats Units. Aquest professor és, també, un expert en literatura catalana medieval i acaba de publicar un llibre on conclou que es pot arribar a "defensar fins al més alt nivell acadèmic que Cristòfor  Colom era català".

A partir d'aquestes afirmacions, el professor americà corrobora les teories que altres científics venien defensant de fa temps, com la darrera publicació d'un llibre d'una estudiosa de la universitat americana de Georgetown on s'argumenta que Cristòfor Colom tenia el català com a llengua materna: Colom era català. Charles J. Merrill explica al llibre Colom 500 anys enganyats. Per què s'amagà l'origen català del descobridor d'Amèrica (editorial Cossetània) els tres punts bàsics que el porten a concloure l'esmentada teoria: el primer ratifica que el cognom Colom, que s'ha demostrat que originàriament era aquest, és clarament català.

El segon punt indica que Colom no va dir mai d'on era, que parlava castellà amb accent estranger però reconeixia als Reis Catòlics com a senyors naturals, i que, per tant, si no era castellà però era súbdit dels Reis havia de ser de la Corona d'Aragó. En tercer lloc, Merrill troba l'argument perquè Colom volgués amagar el seu origen: la seva família va lluitar contra els Trastàmara (amb l'afegit que els Reis Catòlics van prendre la decisió que el Nou Món seria pel regne de Castella i s'hagués creat un conflicte si reconeixia que era català).

Altres arguments que l'estudiós americà presenta són les evidències del nom de la petita illa situada al mar del Carib, anomenada Montserrat: "Amb la documentació estudiada sabem que el fill de Colom tenia devoció pel Santuari de Montserrat, cosa que devia venir-li del seu pare. A més, molts dels quals en aquells temps van defensar que hi havia una ruta diferent per arribar a Àsia, eren catalans".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat