Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de maig del 2012 | 18:26
Notícia · Illes Balears

OCB: "El govern Bauzá ataca la cohesió social"

L'Obra Cultural Balear ha denunciat que el projecte de segregació lingüística que desfà la immersió a l'ensenyament de les Illes afebleix la cohesió social i prové d'una minoria altament ideologitzada.

Redacció: Tribuna Mallorca · L'Obra Cultural Balear ha considerat aquesta setmana que el projecte de segregació lingüística aprovat pel Govern Bauzá –sense el suport del Consell Escolar de les Illes Balears- i que es començarà a aplicar el curs que ve, confirma la seva deriva extremista de l'executiu en matèria de llengua.

L'entitat ha recordat que prop de 50.000 persones es varen manifestar el passat 25 de març a favor de la llengua pròpia, una de les mobilitzacions més multitudinàries de la història de les Balears. L'OCB considera lamentable que el clam majoritari de la societat no hagi estat escoltat pel Govern Bauzá que, per contra, ha anat radicalitzant encara més les seves polítiques.
"És impossible la separació del procés d'aprenentatge de la lectoescriptura en una determinada llengua de la resta d'activitats d'aprenentatge"
Per a l'entitat, el conseller d'Educació, Rafel Bosch, no ha aclarit encara de quina manera s'aplicarà la separació d'alumnes, més enllà de generalitats com que es garantirà el dret de qualsevol alumne, encara que només sigui un a cada escola. Davant aquesta afirmació demagògica, l'OCB recorda que és molt difícil, per no dir impossible, la separació del procés d'aprenentatge de la lectoescriptura en una determinada llengua de la resta d'activitats d'aprenentatge.

L'entitat ha sentenciat que no entén, a més, com en un moment de retallades brutals en educació el conseller pot afirmar que enviarà mestres de reforç als col·legis. Uns col·legis que, recorda l'entitat, en la majoria de casos no estan preparats per fer cap casta de desdoblament.  En qualsevol cas, l'OCB ha considerat que la segregació a les escoles és el resultat de l'aplicació a l'educació del projecte d'una minoria altament ideologitzada, desconeixedora del funcionament del sistema escolar.

L'entitat ha recordat que, "tal com han demostrat els estudis fets a altres territoris que apliquen el model que vol imposar el Govern Bauzá, només l'escolarització en la llengua pròpia garanteix un coneixement suficient dels dos idiomes oficials. Això és així, afirma l'OCB, perquè la situació de minorització social del català i de presència abassegadora del castellà, dificulta l'aprenentatge de la llengua pròpia per part dels no catalanoparlants i facilita en canvi el del castellà per part dels catalanoparlants. És més, com demostra el cas valencià, el coneixement tant del valencià com del castellà és superior a les escoles que ensenyen en la llengua pròpia".
"Només l'escolarització en la llengua pròpia garanteix un coneixement suficient dels dos idiomes oficials"
L'OCB manifesta, a més, una gran preocupació pels efectes que aquesta mesura, si s'arriba a aplicar realment, poden tenir sobre la cohesió social. No només dificultarà el coneixement del català per part dels castellanoparlants, amb el que això representa de pèrdua d'igualtat d'oportunitats, sinó que, en alguns casos, crearà guetos escolars i socials, amb alumnes separats per qüestions de llengua, fet que queda expressament prohibit per la Llei de Normalització Lingüística.

En qualsevol cas, l'entitat vol recordar als pares, que seran els que faran la tria, que una vegada acabat el període d'infantil i primers cursos de primària, que és quan els infants tenen més facilitat per aprendre un idioma, els seus fills s'hauran d'incorporar a un sistema escolar que funciona majoritàriament en català. I que ho faran sense prou coneixements de la llengua pròpia. L'entitat es demana que s'informin abans de prendre una decisió que pot condicionar el futur acadèmic dels seus fills.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat