Catalunya, com a ens subestatal que és, disposa de certs avantatges en l'àmbit de la política exterior que el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, està disposat a esprémer al màxim. "Com que no disposa d'Estat, Catalunya no és sospitosa d'ostentar o defensar determinats drets adquirits i això, que en d'altres àmbits és una debilitat, un impediment, aquí és una autèntica oportunitat si sabem aprofitar-la", va afirmar Carod davant 60 alumnes d'una vintena de nacionalitats del màster de Relacions Internacionals de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals, que presideix Narcís Serra.
En l'àmbit de la cooperació al desenvolupament, Carod veu clar que ningú recela que Catalunya pugui tenir "vel·leïtats expansionistes o neocolonitzadores, ni la necessitat de garantir un determinat statu quo". Per tant, a partir d'aquestes dues premises, Catalunya pot innovar en matèria de cooperació "sense alçar suspicàcies".
El vicepresident aposta perquè la Generalitat realitzi una política exterior realista però que, alhora, serveixi per teixir una xarxa de complicitats internacionals en vistes al referèndum d'autodeterminació del 2014. El realisme d'aquesta política exterior es vol basar en la cada cop més intensa difuminació de les fronteres intraeuropees -que permeten estrènyer lligams amb Catalunya Nord i Andorra-; en els acords que ja ha subscrit la Generalitat amb la Unesco i l'ONU per recolzar els Objectius del Mil·leni; obrir delegacions de la Generalitat a Berlín i Nova York abans del juny del 2008; ordenar les 54 oficines temàtiques que l'administració ja té a l'exterior i donar suport a la diàspora catalana.