Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de febrer del 2015 | 18:18
Notícia · Llengua

"L'ús del gallec pot desaparèixer en 40 anys"

Un estudi publicat per l'Institut Gallec d'Estadística (IGE) ha posat en primer pla l'alarmant situació lingüística que es viu a Galícia: menys del 50% de la població és gallegoparlant.

L'Institut Gallec d'Estadística (IGE) ha destapat aquesta setmana la negra situació de la llengua pròpia a Galícia: l'ús del gallec es troba a dia d'avui a menys d'un 50% de la població. 

L'estudi evidencia la discriminació que pateix a llengua pròpia a Galícia per part de la Xunta, ja que ha quedat fora dels àmbits científic, entre d'altres. En concret, el percentatge de gallecs majors de 5 anys que es declara gallegoparlant és del 43'8%. Fa deu anys, la xifra era del 56'84% i, per tant, Galícia ha perdut en una dècada 311.294 parlants de gallec.

IGE alerta d'un procés de substitució lingüística favorable a l'espanyol, que creix en nombre d'ús de manera inversament proporcional al gallec. Motiu pel qual la plataforma Bloc Nacionalista Gallec (BNG) pronostica que "l'ús del gallec pot desaparèixer en 40 anys". El galleguistes acusen el PP de no aplicar les resolucions aprovades del Pla General de Normalització de la Llengua Gallega i de voler, així, "enfonsar el país i la llengua".

Queremos Galego ha fet una crida a la societat per a manifestar-se el proper 8 de febrer pels carrers de Santiago de Compostela.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat