Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de setembre del 2012 | 19:48
Notícia

"Poden tancar l'espai aeri o el subministrament energètic. Cal estar preparats"

Sobirania i Justícia alerta, en la segona conferència internacional que organitza el proper divendres 5 d'octubre a Barcelona, de les possibilitats que s'obren en la hipotètica proclamació de l'estat català.

Maria Folch · Com serà el dia 1 de l'Estat Català? Com s'articularan les estructures d'estat? Com es podrà aturar l'ofensiva de l'estat espanyol? Aquestes i moltes altres hipòtesis seran discutides a la 2a Conferència Internacional Building a New State 2012 organitzada pel proper 5 d'octubre a Barcelona.

Segons ha informat a Tribuna.cat la vicepresidenta de l'entitat, Isabel-Helena Martí, Sobirania i Justícia ha treballat la temàtica en 4 grans apartats de vital importància en processos com el que pot viure properament Catalunya: el pla econòmic, el pla jurídic, el pla de contingència i el reconeixement internacional.
L'estat intentarà desestabilitzar el procés a Catalunya i minimitzar-ne el ressò internacional"
Els dos primers plans ja van ser debatuts en la primera conferència celebrada per la mateixa entitat el passat any, per això aquest proper divendres 5 d'octubre l'enitat se centrarà en raonar, debatre i informar sobre les possibles reaccions de l'estat espanyol i sobre el ressò internacional del procés.

"Hem de tenir en compte que l'escenari real serà de tensió i que l'estat intentarà desestabilitzar el procés a Catalunya i minimitzar-ne el ressò internacional" ha informat Martí, qui ha exemplificat de manera clara algunes de les opcions que es contemplen: "Per exemple, poden tancar l'espai aeri a Catalunya, amb les conseqüències que això comporti, o poden tallar la capacitat de subministrament del país, ja que la major part prové del nord d'Àfrica i passa, per tant, per l'estat espanyol. Totes aquestes teories les hem de tenir presents, poden ser reals en els primers mesos de l'Estat català i fins que aquest assoleixi un acord amb Espanya".

Isabel-Helena Martí ha explicat que la conferència comptarà amb personalitats destacades com Juan José Ibarretxe, Salvador Cardús i Elisenda Paluzie, entre d'altres, i que també es comptarà amb un testimoni d'excepció: el vicepresident econòmic del primer Govern democràtic d'Eslovènia (1990-1991) i rector de la Universitat de Ljubljana (1998-2005), Joze Mencinger.
Eslovènia també suposava un 8% de la població iugoslava i generava al voltant del 23% de PIB"
Sobre aquest darrer, Martí ha valorat la seva presència com a testimoni "valuós" per les extraordinàries semblances del procés de secessió de l'antiga comunitat eslovena dins de l'antiga Iugoslàvia i l'actual procés a Catalunya: "Deixant la caiguda del mur de Berlín de banda, tots dos casos, català i eslovè, són extraordinàriament semblants. L'antiga comunitat eslovena suposava un 8% de la població de Iugoslàvia, generava al voltant del 23% de PIB del país sencer i estava conformada per una societat diferenciada altament de la resta de Iugoslàvia: eren més liberals, més cívics i comptaven amb segles de reivindicacions identitàries en la seva història". 

El més curiós: "l'impuls real a favor de la independència d'Eslovència va ser, però, econòmic, davant l'ofec que representava Iugoslàvia per a una societat tan productiva" ha sentenciat Martí. Us sona, aquesta història? Podeu consultar el programa sencer de l'acte aquí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat