En una entrevista a L'Econòmic, el president de FemCat, Ramon Carbonell, remarca que l'objectiu de FemCat és fer que l'empresa catalana sigui competitiva per tenir un país dels més avançats del món.
L'associació FemCat és una fundació privada que aplega un centenar d'empresaris i professionals catalans. Des de l'associació reclamen la reducció del dèficit fiscal, invertir més en infraestructures, millorar en idiomes i potenciar l'educació en tots els sentits perquè l'economia catalana sigui més competitiva: "Volem un país amb una societat cohesionada i innovadora, un país obert al món".
Creu que la internacionalització és un dels pilars fonamentals: "Les crisis ens demostren que les empreses que aguanten més són les que estan més capitalitzades i les que depenen menys d'un sol mercat. Per internacionalitzar-te has de ser innovador i tenir un producte que sigui competitiu. També s'ha de tenir un bon nivell d'idiomes, i has de projectar-te al món". Reconeix que la marca Barcelona està ben valorada al món gràcies a la tasca realitzada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona o el FC Barcelona, que "han sabut projectar una imatge de la ciutat al món oberta, segura, moderna, competitiva, amb talent que surt de les universitats".
Insisteix en què FemCat no "és una plataforma per fer créixer les empreses dels seus afiliats", sinó que la seva missió és "fer de Catalunya un dels millors països del món. Qualsevol actuació que pot ajudar a aquesta tasca la fem. I això va des de la inclusió del talent fins a buscar la millor competitivitat. També destinem molt d'esforç a la millora de les infraestructures". En aquest sentit, explica que FemCat està a disposició de Ferrmet per ajudar a tirar endavant el corredor del Mediterrani. També explica que van insistir molt que Catalunya pogués gestionar l'aeroport de Barcelona: "nosaltres volíem que la gestió es fes des d'aquí. Caldria que Aena veiés clar que existeix una manera millor de gestionar els aeroports, tal com es fa al 99% d'aquestes infraestructures en els països avançats".
Dels 16 mesos que fa que és president de FemCat, destaca com a fites assolides "un cert relleu generacional" i un viatge a Califòrnia, "una zona amb una economia molt competitiva, d'on vàrem aprendre molt". Explica que tenen un gran interès en el món de l'educació: "Volem una educació més basada en les capacitats, en plural, que no en la capacitat d'acumular coneixement".
Sobre la crisi econòmica, creu que "el creixement difícilment tornarà a ser el que era" i que encara hi ha moltes incerteses. A la pregunta de "per què va arribar la crisi tan forta que estem passant?" no creu que s'hagi culpables "perquè en diferent mesura potser tots en tenim part de culpa" però pensa que "l'important és no tornar a caure en els mateixos errors, sobretot cal evitar la generació d'endeutament".
Creu que la dificultat de formació de govern a l'Estat podria frenar el creixement i fins i tot podria eliminar alguna inversió estrangera i considera clau que hi hagi Govern i fluïdesa d'inversió. "Ara no hi ha ni recursos per fer el manteniment. És evident que urgeix la formació d'un govern fort i estable".
Fa dos anys FemCat va signar un manifest a favor del dret a decidir conjuntament amb altres organitzacions empresarials catalanes. Carbonell explica que "va ser un moment molt delicat perquè els empresaris tenim clar que la nostra funció és fer que les empreses siguin competitives. Però sempre hem d'estar amb allò que surti de les urnes". Destaca que, per damunt de tot, són demòcrates. No creu que l'empresariat del país estigui preocupat per una possible arribada de la independència: "Si allò que es decideix es fa amb ordre i un mandat clar de les urnes els empresaris estem acostumats a respectar. Està en el nostre ADN voler-ho respectar".
Sobre el dèficit fiscal català opina que "El dèficit o no dèficit pot fer que una economia porti massa llast o massa poc, i al final és en l'interès de tots" i afegeix que "a l'Estat li hauria d'interessar fer el corredor mediterrani perquè totes les empreses des d'Algesires fins a Girona, que són les més exportadores, exportaran més ràpid i més barat i, per tant, seran més competitives, fet que comportarà recaptar més impostos".
Creu que el fet d'haver de prorrogar els pressupostos de l'any passat davant la negativa de la CUP a aprovar-los és un error i ho compara amb les empreses, que elaboren pressupostos nous cada any: "Si repetim els pressupostos de l'any anterior, el més probable és que ens equivoquem".