Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de juliol del 2016 | 17:55
Notícia · Política catalana

L'audiència de la TV en català ha perdut un 33% de quota de pantalla en deu anys

Segons un informe sobre la situació de l'audiovisual a Catalunya presentat pel Consell Audiovisual de Catalunya el desequilibri entre l'oferta televisiva en català i castellà a Catalunya s'hauria aixamplat amb la implantació de la TDT. Així, s'hauria passat de sis canals de cobertura estatal en castellà (La 1, La 2, Antena 3, Telecinco, Canal+/Cuatro i, encara sense

emissió, laSexta) i dos canals de cobertura nacional en català (TV3 i K3-33), a banda de les televisions locals (principalment BTV i Citytv) el 2005 als 32 canals de cobertura estatal en castellà i vuit de cobertura nacional en català l'any 2015.

L'increment de l'oferta televisiva en castellà, que s'ha multiplicat per cinc en la darrera dècada, ha repercutit en el consum en català d'aquest mitjà que hauria passat del 29'7% del 20015  fins al 19'8% del 2015. El que hauria suposat una devallada d'un 33 per cent en una dècada. 

Pel que fa TV3 també hauria vist com la seva quota de pantalla , tot i continuar sent líder, s'hauria reduït en 7 punts passant del 19'6 al 12'3.



El CAC també assenyala com a contribuïdors necessaris d'aquest retrocés del consum en català al creixement de la televisió de pagament (íntegrament en castellà) i a la irrupció de les noves formes de distribució de continguts per internet amb nous actors de caràcter global així com el fet que la Generalitat  no compta amb competències plenes en la planificació de l'espai radioelèctric.

Precisament en el sector radiòfonic,on la Generalitat si té competències en matèria d'adjudicació de llicències i, per tant, en les condicions en què s'ofereix el servei. (totes les ràdios generalistes han d'utilitzar el català com a mínim el 50% del temps d'emissió, mentre que les emissores musicals han d'emetre un mínim del 25% de cançons en llengua catalana) la situació és molt diferent.

Finalment l'informe del CAC conclou que el principal repte que té el sector és garantir la presència de la llengua catalana "tot i la manca d'igualtat competitiva" dels prestadors del país respecte dels prestadors estatals i globals, a més de "reforçar i enfortir" els mitjans propis davant el nou panorama multiplataforma i multipantalla. El CAC també assenyala que "convindria" tenir competències plenes en espectre radioelèctric i la regulació de xarxes i continguts d'internet, ja que a Catalunya "es veu redoblada" la necessitat d'actualitzar el model regulador per "les urgències d'elaborar i desplegar polítiques de comunicació ajustades a les necessitats del país".



En aquest sentit, actualment el CAC està elaborant per encàrrec del Parlament el Llibre blanc del sector, on donarà una diagnosi acurada i oferirà un conjunt de propostes per consolidar i enfortir l'audiovisual català i en català.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat