Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 31 de d'octubre del 2016 | 00:00
Notícia · Política catalana

Presentació del llibre "Breu història del nacionalisme espanyol" de Francesc Puigpelat

El proper dijous, 3 d'octubre, tindrà lloc la presentació del llibre "Breu història del nacionalisme espanyol. De la Constitució de 1812 a la prohibició del 9-N" de Francesc Puigpelat a la llibreria Documenta de Barcelona. En l'acte intervindran l'escriptora, Liz Castro i el president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras.

Quan es parla de nacionalisme, els focus mediàtics es dirigeixen només cap al País Basc o Catalunya. Però, què hi ha del nacionalisme espanyol? Arreu de l'Estat no costa gaire trobar qui defensa que ni existeix, ni ha existit. I és que l'espanyol és un nacionalisme sense mirall, que no és capaç de mirar-se a la cara i de reconèixer- se com a tal. De manera que, per a bona part dels espanyols, els nacionalistes sempre són "els altres".

Per desmuntar aquestes construccions ideològiques, Francesc Puigpelat desplega un relat assagístic sobre com s'ha creat i desenvolupat el nacionalisme espanyol. N'estableix els primers antecedents en el mític Don Pelayo i repassa exhaustivament les manifestacions nacionalistes espanyoles dels dos darrers segles, que arrenquen en la Constitució de 1812, passen pel desastre del 98, la República i el franquisme, i arriben a l'actualitat.

Per a Puigpelat el nacionalisme espanyol és una ideologia essencialment acrítica, fossilitzada i idèntica a ella mateixa des dels seus orígens, fonamentada en el caràcter monolític i no plural de la nació espanyola.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat