Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de novembre del 2015 | 09:53
Notícia · Política

Ibarretxe: "Quan s'impedeix la democràcia els moviments independentistes són imparables"

L'ex lendakari basc, Juan josé Ibarretxe, ha pronunciat una conferència a l'Aula Magna de la Universitat de Vic sota el títol 'Quan el poble impulsa la política'. Ibarretxe ha començat la conferència dient que a Catalunya se sent com a casa  i ha afirmat que "un poble ha de tenir més

confiança en sí mateix. Els pobles ja existien quan no hi  havia els estats nació. No sé què passarà en el futur i què passarà amb les estructures jurídico-politiques que hi haurà. Però el poble català o basc seguiran existint".

Ibarretxe ha advertit des de Vic que 'l'única manera que descarrili el procés és que descarrili a Catalunya'. Per això, el líder basc ha demanat que es cuidi la unió entre el vagó institucional i el social perquè és l'única garantia per poder seguir avançant i  ha destacat que Catalunya ha donat una lliçó extraordinària als bascos i al món. 'Els catalans esteu al mapa i a l'agenda', ha dit.

D'altra banda, també ha criticat el paper del Tribunal Constitucional  que creu està políticament comprat  pels dos partits majoritaris, el PP i el PSOE i ha afirmat "hi ha hagut 11 constitucions des de La Pepa!". El nacionalisme espanyol per construir la seva nació nega la dels altres. La nostra és totalment a l' inrevés.

Ibarretxe creu que la clau del procés 'no està a Madrid ni Brussel·les, sinó que la solució està a les nostres mans'. Segons ell, els processos de sobirania d'Euskadi i Catalunya 'només descarrilaran si descarrilen aquí, i no pas per les amenaces de Madrid o Brussel·les'.

D'altra banda, Ibarretxe ha atribuït l'augment de l'independentisme a 'la negació de la democràcia per part de l'estat espanyol'. 'Quan s'impedeix la democràcia el moviment independentista es converteix en imparable', ha assegurat.





En un altre ordre de coses, Ibarretxe s'ha mostrat taxatiu assegurant que 'no accepto que es digui que Catalunya està en vies unilaterals'. Segons ell, 'no es pot parlar d'una via unilateral si l'altre part no està disposada ni tant sols a asseure's en una taula'. Per això, ha dit, Catalunya 'no està prenent decisions unilaterals, sinó que està defensant un procés de diàleg des del primer fins a l'últim dia amb una altra part que no vol asseure's a dialogar'.



Preguntat sobre la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155 de la constució, Ibarretxe ha explicat que li fan més por altres articles com el vuitè, 'que diu que l'exèrcit s'encarrega de la integritat territorial'. En aquest sentit, Ibarretxe ha criticat durament la 'visió plurinacional' del PSOE i ha afegit, 'la del PSC, no la vull ni mencionar'. Segons ell, aquest partit ha passat de 'la visió de l'estat plurinacional a la defensa del patriotisme constitucional'.




En relació al futur polític  català ha dit que "al 2030 veig a les nacions unides Escòcia, Flandes, Quebec, Catalunya i el país Basc. Sou les noves generacions que ho aconseguireu. Les persones i els pobles tenen dret a decidir qui són i on van. Això no és un pensament català o basc, és internacional".



Pel que fa al president Mas ha dit que comparteixen una mateixa visió la de "som un poble que existeix i que ens toca a nosaltres prendre les nostres decisions". "Sou un referent per molts pobles, també pel basc. Jo tinc confiança en els líders polítics" ha afegit





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat