Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 de de maig del 2009 | 16:51
Notícia · Política

Carod, Mas i la mort de l'Espanya plural

Barcelona · Patxi López ja és Lehendakari, i a tot el mapa polític de l'estat ja no hi ha cap comunitat autònoma que no estigui comandada per PSOE o PP. Un fet que ha provocat les reaccions d'Artur Mas i Carod-Rovira: l'Espanya plural proclamada per ZP ha mort... si és que ha existit mai.


El dirigents de Convergència i Esquerra, doncs, han coincidit en criticar la formació del govern de López, però per motius diferents: el primer, perquè no s'ha respectat la llista més votada (com el cas d'ERC i el PSC a Catalunya); el segon, perquè els resultats estaven totalment adulterats per la Llei de Partits (que CiU va votar afirmativament).

Artur Mas ha declarat que no posa en qüestió la "legalitat" del nou govern basc -tampoc Arzalluz la qüestiona, diu, perquè les lleis les fan i les desfan ells- però ha recordat que Convergència, al Principat ja ha "tastat la mateixa medicina", fent referència al fet que el PNB, tot i ser el partit més votat, no ha pogut accedir al govern. D'aquesta manera, Mas s'ha mostrat "convençut" que aquí no es reeditarà un tercer tripartit. El president de Convergència, a més, ha destacat la "paradoxa" que suposa que hagi estat el PSOE el partit que ha "desallotjat CiU i PNB" a "Euskadi, en nom de l'espanyolisme, i a Catalunya en nom de les esquerres". El pacte PSE-PP, en definitiva, significa per Mas la liquidació de l'Espanya plural amb la que tan s'omplia la boca Zapatero.

Per la seva banda, Carod-Rovira ha definit Patxi López com el lehendakari "de la llei de partits". En un escrit al seu bloc, el vicepresident del govern ha afirmat que "l'acord entre socialistes i populars és aritmèticament factible, com s'ha demostrat, però només és possible fruit de l'anomalia política que ha generat una llei de dubtosa qualitat democràtica com és la llei de partits, que ha deixat fora del parlament de Vitòria més del 10% de l'electorat basc, justament el més directament afectat i decisiu en el cas d'una sortida política al conflicte".
"En certa manera -continua- ahir va culminar la croada espanyolista que José María Aznar va iniciar l'any 1998 i la investidura de López és la victòria pòstuma de Jaime Mayor Oreja i Nicolás Redondo Terreros".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat