
Barcelona ·
Quin camí ha de seguir la societat i la política catalanes? Quin futur espera a l'educació del país? Quina resposta s'ha de donar com a país a la sentència mutilatòria del Tribunal Suprem? Algunes de les entitats de més prestigi de la societat catalana, i alguns representants polítics ja han donat el seu punt de vista sobre l'alarmant situació en què es troba la llengua pròpia en l'educació del país.
Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha deixat clar el caràcter de repetició d'una sentència, la del Tribunal Suprem d'aquesta setmana, que no deixa de ser un rebrot de la primera, la dictada pel Tribunal Constitucional l'estiu passat. "Des d'Òmnium Cultural mostrem el rebuig total a aquesta sentència del Tribunal Suprem i a l'anterior [del Tribunal Constitucional], i posem un altre cop sobre la taula l'esperit de la manifestació del 10 de juliol: la unió i la crida de tot un poble" ha subratllat Casals.
La presidenta ha sentenciat que la immersió lingüística és "irrenunciable" i que l'educació en català a Catalunya "ha funcionat perfectament" durant tots els anys en la qual ha estat aplicada al sistema educatiu: "Els alumnes assoleixen, als cursos de secundària, un nivell de català i castellà perfectament raonable. Aquesta sentència no és justificable ni acceptable".
Per la seva banda les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han fet una crida, a través d'un comunicat de premsa, a la insubmissió de la sentència contrària a la immersió lingüística i ha indicat que aquesta resolució del tribunal espanyolista és una manifestació més de l'Estat espanyol en la seva disposició a utilitzar "tots els mitjans, en aquest cas la via judicial, per arraconar i menystenir el català" en detriment del castellà al nostre país. "El Govern de la Generalitat, amb el seu president en primer lloc, i el Parlament no poden acatar aquesta sentència. Fer-ho seria assumir la destrucció del model lingüístic català i suposaria una pèrdua irreparable per a la cohesió social" han conclòs les JERC.
Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) tampoc no han callat en aquest atac flagrant de l'Estat espanyol a l'educació en català i han convocat una concentració aquest 22 de desembre a les 20 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el rebuig de la ciutadania a la sentència del Tribunal Suprem espanyol. "La sentència és un atac contra el poble català, la seva llengua i el seu sistema educatiu" han respost les CUP.
L'encara consellera de Salut, Marina Geli, ha volgut destacar a través del seu Twitter l'èxit del model d'immersió lingüística a Catalunya i ha ha expressat la seva "defensa total" de l'educació al país, mentre que l'expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha dit que la sentència del Suprem espanyol contra la immersió lingüística en català és "una pèssima notícia" que és conseqüència de les vies que va obrir la sentència sobre l'estatut. "Els motius d'esperança es van acabant i la sentència del Constitucional va fer molt mal però va fer molt mal pel que representava d'obrir portes o escletxes" ha conclòs.