Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de gener del 2010 | 16:24
Notícia · Política

CiU i ERC: lluita sobre terreny sobiranista

Barcelona · La política vol tenir el protagonisme absolut en matèria sobiranista. Per això, i arrel de la creació de la llei de consultes populars per via de referèndum que sestà debatent al Parlament català aquestes setmanes, ERC i CiU han protagonitzat un espectacle d'acusacions creuades sobre la viabilitat de la nova norma i les limitacions que aquesta pugui presentar per la seva inconstitucionalitat.

La nova llei, que ha de preveure l'organització d'un referèndum vinculant a nivell nacional català, ha de poder encabir-se dins el marc legal actual i, per poder aprovar-se, ha d'atorgar l'última paraula a l'Estat central. Amb aquest panorama, CiU i ERC ja s'han pronunciat de manera estrictament oposada a la seva aprovació. La federació és partidària de deixar de banda la norma i crear una figura de consulta ciutadana que reculli les opinions de la societat en matèria independentista i que no depengui de l'aval de l'Estat central. CiU ha dit que vol descartar la proposta de llei de consultes perquè la consideren un Pla Ibarretxe català condemnat al fracàs abans de néixer, i amb poca ambició en matèria nacional.

ERC, per la seva banda, ha acusat CiU de renunciar al dret de decidir i ha defensat la norma com la més ambiciosa fins al moment en qüestió nacional. El Conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha desmentit les acusacions de CiU i ha defensat que la norma "permet treure el màxim espai de sobirania entre l'Estatut i la Constitució". De nou, el desacord entre ambdós partits polítics posa en evidència les distàncies entre la política catalana, incapaç de concretar decisions, i la societat civil que ha engegat un procés de consultes populars arreu del territori. Alhora, les acusacions deixen al descobert les dificultats de legislar en matèria nacional dins l'actual sistema autonòmic, en permanent genuflexió a l'anacrònica Carta Magna.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat